Vad ska du prata om i ditt sommarprogram?

Jägareförbundets och Mårdhundsprojektets Per-Arne Åhlén var en av överraskningarna när Sveriges Radio presenterade årets sommarpratare. Kanske är det första gången som ett sommarprogram kommer att handla så gott som uteslutande om natur, vilt och jakt.

• Det här var överraskande, eller?

– Vad tror du jag tänkte när de ringde. Jag stod på pass och kunde inte svara direkt. När jag ringde upp och det var Sveriges radio som började med att fråga om jag är politiskt aktiv, undrade jag vad det handlade om.

 

• Men det är du väl inte?

– Nej, så då fick jag frågan. Jag behövde ingen särskild betänketid för att tacka ja. Ett bra tillfälle att få berätta om vad vi arbetar med.

 

• Så ditt sommarprat kommer att handla om?

– Den röda tråden blir arbetet med invasiva arter. Jag ska berätta om hur Jägareförbundets projekt, där vi håller efter mårdhunden i norra Sverige, har lett till att vi arbetar för att få bort invasiva däggdjur, fåglar och reptiler över hela landet.

 

• Du är ju hängiven jägare. Blir det något om jakt i programmet?

– Ja, nog ska jag klämma in en del jakt. Programmet sänds 19 augusti då premiärerna – råbock, skogsfågel och björn – duggar tätt, så det ligger rätt i tiden.

 

• Du har ju inte svårt för att prata, så det blir väl en baggis att göra ett sommarprat?

– Nej, du! Det är svårare än vad man kan tro. Som naturvetare vill jag ju referera till vetenskapen och det låter sig inte alltid göras i det här formatet. Dessutom finns det bara utrymme för några minuters prat mellan låtarna. Den stackars producenten sliter sitt hår.

 

• Men musiklistan är väl klar. Kommer Jägareförbundets gamla dänga Ko och kalv med?

– Haha! Nej, den tror jag är bäst att hoppa över. Jag kan väl avslöja den första låten jag ska spela, det blir självklart Hounds of love med Kate Bush, säger Per-Arne Åhlén.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev