Utbytesjakt från norr till söder

Utbytesjakten i Jägareförbundets regi för samman ungdomar från norr till söder. Övre raden från vänster: Sören Drott, ungdomsledare Södermanland, Olle Palmgren, Luleå, Emelie Ulf, Eskilstuna, Andreas Drugge, Råneå, Erik Åström, Ängesbyn och William Eklöf, Eskilstuna. Nedre raden från vänster: Rickard Lindkvist, Luleå, Daniel Pettersson, ungdomsledare Norrbotten, Jens Fryxell, Stockholm, Pontus Jansson, Eskilstuna, och Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent och ledare Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet i Norrbotten och Södermanland genomförde i januari utbytesjakt på toppfågel för ungdomar.
En jakt som gav de unga jägarna mersmak.

För andra året i rad arrangerade Jägareförbundet Södermanland och Jägareförbundet Norrbotten utbytesjakt för ungdomar mellan 18 och 25 år.
I slutet av oktober åkte fem ungdomar med ledaren Daniel Pettersson i spetsen ner till Eskilstuna för att under två dagar jaga vildsvin. Värd för arrangemanget var Sören Drott, ungdomsansvarig vid Jägareförbundet Södermanland.

Urskogarna
I mitten av januari i år var det så dags för ungdomarna från Stockholm och Eskilstuna att bege sig norrut till minusgrader och ett snödjup på cirka 70 centimeter. I urskogarna runt fjällbyn Jäckvik i Arjeplogs kommun väntade toppfågeljakt på tjädertupp.
Gänget hämtades en tidig januarimorgon på järnvägsstationen i Luleå för vidare transport till Jägareförbundets lokaler där skidprovning och en efterlängtad frukost väntade.

Jaktplanering
Därefter transport till jaktmarkerna, en dryg 30 mil lång bilresa till inlandets vackra, snötyngda skogar.
Kvällen ägnades åt planering och att dela upp gänget i par. Varje par tilldelades sedan ett jaktområde i tjäderskogarna strax under fjällkanten.
Första jaktdagen bjöd på behaglig temperatur: minus sju grader och en låg himmel. Tyvärr blev det ingen fågelkontakt för någon av jägarna.
Emelie Ulf, var den enda av deltagarna som var med på förra årets toppjakt.
— Det är jättekul med toppjakt och att få komma hit och se den fantastiska naturen. Toppjakten kan också vara både tuff och jobbig, säger hon.

Hoppas på en fortsättning
Erik Åström, 23 år från Ängesbyn utanför Luleå, är en av ungdomarna från Norrbotten som hängde med på toppjakt.
— Jag hoppas vi fortsätter med de här utbytesjakterna, säger han.
Ungdomarna har redan startat en gemensam facebookgrupp och lär säkert fortsätta jaga med varandra i framtiden och utbyta jakter.
Andra jaktdagen bjöd på lite kallare temperatur och klarare väder. Dessutom hade alla jaktparen kontakt med tjäder, som tyvärr satt dolda under upplegan och var därför svåra att upptäcka.
Deltagarna var nöjda, trots att ingen fågel blev fälld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev