Mufflonfår misstänks ha satts ut illegalt i Stockholms län. Foto: Ingemar Pettersson

Uppmaningen: Polisanmäl olaglig utsättning av mufflon

Polisanmäl illegala utsättningar av mufflonfår och jaga de invasiva fåren dygnets alla tider. Den uppmaningen kommer från bland andra Länsstyrelsen i Stockholms län.

Länsstyrelsen skriver på sin webbplats att mufflonfår har dykt upp på flera platser i Stockholms län under den senaste tiden. Mufflon är en främmande art och de individer som har observerats i länet bedöms inte finnas där naturligt.

Olagligt och oansvarigt

I ett gemensamt utspel skriver länsstyrelsen tillsammans med jägarorganisationerna, LRF, skogsnäringen och fåravelsföreningen att det är både olagligt och oansvarigt att släppa ut mufflon i det vilda. Detta då det finns en risk att de parar sig med tamfår, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för dem som driver fårskötsel. ”Det finns också en risk att mufflon sprider olika typer av sjukdomar till fårbesättningar. Mufflon kan därtill bidra till ökade skador på skog och gröda på grund av deras bete”, står det i den gemensamma skrivelsen.

Polisanmäl och jaga

För att komma till bukt med problemet med mufflon i det vilda uppmanas den som uppmärksammar att detta sker göra en anmälan till polisen. ”Du som är jakträttsinnehavare får bedriva jakt året runt och dygnet runt på mufflon, något vi uppmanar alla att nyttja”, avslutas den gemensamma skrivelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev