Jaktsabotörer kan ha använt sig av rapporteringssystemet Skandobs när de i helgen slog till i Kalmar län. Men det finns sätt att rapportera utan att ange var en observation har gjorts. Foto: Jan Henricson

Uppgifter i databas kan leda sabotörer till jägares marker

Premium

Åtelplatser och jakttorn har under helgen utsatts för sabotage i Kalmar län. En av de utsatta jägarna tror att en rapport om en lodjursobservation som han lagt in på Naturvårdsverkets Skandobs har lett sabotörerna till hans marker.

På länsstyrelsen i Kalmar län har man fått in flera rapporter om jaktsabotage den gångna helgen. Utöver dessa har observationer gjorts av maskerade personer i en bil, som inte dragit sig för att köra in på gårdsplaner där något jaktrelaterat inte förekom, för att där skrämma boende.
Jägareförbundet Kalmar län har också fått telefonsamtal om att jakttorn välts, och maskerade personer i bil synts till på landsbygden.
– Det rör sig om flera platser. Vi har uppgifter från fyra-fem ställen, byar eller gårdar, säger jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus.

 

Påverkar rapportering

Jakttorn har välts omkull, kojor förstörts och åtelplatser har saboterats. I ett fall kan det vara uppgifter som finns öppet på Naturvårdsverkets databas Skandobs som lett sabotörerna till en fastighet.
– Vi fick ett mejl från en jägare som rapporterat en lodjursobservation på Skandobs. Han ville att vi skulle ta bort obsen eftersom han tror att den har lett jaktsabotörer till hans och grannarnas marker där jaktutrustning förstörts, säger Mattias Persson som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.
På länsstyrelsen kontaktade man Naturvårdsverket och observationen ströks omgående ur systemet. Mattias Persson kan inte säga säkert om den legat bakom sabotörernas besök, men bara misstanken om att så är fallet är illa nog.
– Det kan minska jägarnas intresse för att delta i rovdjursövervakningen och att rapportera sina observationer, och det vore mycket olyckligt, säger Mattias Persson.

 

Anonym obs

Det finns sätt att förhindra att en rovdjursobservation blir publik. När en observation rapporteras kan en ruta kryssas i som innebär att endast länsstyrelsens personal kan se vad som lagts in i systemet.


– Det är ett sätt, men det är långt ifrån optimalt, eftersom en platsangivelse stimulerar de som bor i trakten att hålla ögonen öppna. Dessutom tycker många att det är intressant att följa förekomsten av i det här fallet lodjur, säger Mattias Persson.
Observationen går att anonymisera även i efterhand, för de som efter vad som nu framkommit vill göra det.
– De som rapporterat i Skandobs och som inte vill att deras observation ska vara publik, kan om de är inloggade gå in i sin rapport och kryssa i en ruta, som ligger rätt sent i rapporteringsflödet. Kryssa i rutan framför texten ”Visa endast för SNO eller LST”, säger Mattias Persson.
Han förväntar sig att Naturvårdsverket omgående inför en möjlighet att kunna rapportera platsangivelse mer anonymt än vad som nu är fallet.
– Om vi har ett system där man prickar in observationen i låt oss säga ett kvadratkilometer stort område så kan det inte användas för att identifiera den exakta platsen för en observation.

 

Ingen anmälan

Polisen har inte fått in någon anmälan om skadegörelse från jägare i Kalmar län. I varje fall kan man på myndighetens kontaktcenter inte se att någon sådan gjorts under helgen. Polisen uppmanar emellertid jägarna att polisanmäla när deras utrustning saboteras.
Mattias Persson på länsstyrelsen tycker det är tråkigt och beklagligt att jakten utsätts på det sätt som nu sker.
– Om det dessutom får återverkningar på rapporteringsviljan är det mycket olyckligt. Kanske är det syftet. För att hålla koll på lodjursstammen behöver vi allmänhetens och jägarnas hjälp. Utan ett bra underlag påverkas licensjakten och tilldelningen, säger Mattias Persson.
I Kalmar län är tilldelningen i år åtta lodjur, varav högst tre får vara produktiva hondjur. Jakten får bedrivas under mars månad på hela länets fastland, med undantag för Vimmerby kommun.
Så här långt har inget djur fällts. Något som förklaras med bristen på spårsnö.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev