Publicerad 23 oktober 2019 - 10:40

Ekodukten över E65 mellan Svedala och Skurup är en investering på 50 miljoner kronor. Här i slutfasen av byggnationen.

Som Svensk Jakt tidigare har rapporterat, satsar Trafikverket stort på åtgärder i södra Skåne för att minska viltolyckorna. Bland annat med en så kallad ekodukt över E65 mellan Svedala och Skurup. Foto: Trafikverket

Unikt varningssystem ska skydda trafikanter och vilt

Värmekameror och radar ska skapa säkerhet för såväl djur som trafikanter i Trafikverkets nya satsning på ett viltvarningssystem på väg 108 genom Svedala.

Under det senaste året har Trafikverket satt upp faunastängsel längs väg 108 genom Bökeberg i Svedala kommun, för att öka trafiksäkerheten och minska antalet viltolyckor. Men för att inte begränsa djurens rörlighet allt för mycket har en 30 meter bred öppning lämnats i staketet på båda sidor om vägen.

Lars Sätmark. Foto: Privat

– Det här är en olycksdrabbad sträcka och det finns mycket dovhjort, kronhjort, vildsvin och rådjur i rörelse som kan orsaka olyckor, säger Lars Sätmark, Trafikverkets projektledare, i ett pressmeddelande.

Bred ekodukt välkomnas av viltet

För att upprätthålla säkerheten även vid öppningen pågår ett försök med tre olika metoder som varnar när vilt befinner sig i anslutning till vägområdet. Värmekamera, säkerhetsradar och trafikradar. De olika varianterna är kopplade till en digital varningsskylt som tänds när utrustningen gett utslag.

– Teknikerna är en blandning av de tekniker som används på väg och järnväg. Bland annat samma typ av värmekamera som används för att känna av om någon befinner sig på spårområdet vid järnväg. Utöver det har vi också en rörelsekamera för verifiering av detekteringen och hastighetsradar för att se hur trafikanterna agerar, säger Sandra Gustavsson, projektingenjör på Trafikverket.

 

Nytt i sitt slag

Viltvarningssystemet på väg 108 är helt nytt i sitt slag och när projektet utvärderat de tre varningsmetoderna kommer den som fungerar bäst att användas på ytterligare en plats längs med vägen, men även på andra ställen i landet, som på E22 mellan Jämjö och Brömsebro.

– Det känns roligt att vara först ut, det är många som väntar på det här och vi hoppas snart kunna visa på ett resultat, säger Lars Sätmark.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram