Den vita älgkalven är inte skygg och jägare tror att den tappat kontakten med kon. Foto: Sten Nyström

Unikt älgmöte i skogen

Jägaren Sten Nyström i Tornedalen fick vara med om ett ovanligt möte i skogen. Han lyckades fotografera en helvit älgkalv.

För cirka en vecka sedan sågs den vita älgkalven första gången. Det var Eskil Lugnet i Vojakkala som såg kalven och då var den tillsammans med kon. För någon dag sedan sågs kalven igen, den här gången ensam. Det var en bärplockare som upptäckte den och kalven verkade inte skygg. Bärplockaren tog kontakt med Sten Nyström som åkte ut till platsen och lyckades ta en bild av kalven.

 

Märkligt möte

– Det var ett märklig möte. Den låg ensam och var inte särskilt rädd. Den verkade vara i fint hull och den verkade i övrigt frisk, berättar Sten Nyström.

Det som jägarna i Vojakkala nu funderar över är om den tappat kontakten med kon och om färgavvikelsen är kombinerad med någon form av hörselnedsättning hos kalven vilket gör att den får svårt att hålla kontakten med kon.

 

Albino?

Den andra frågeställningen är om det rör sig om albinism eller leucism som innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren är inne på teorin att det rör sig om albinism.

– Men det är svårt att avgöra utifrån bilden på kalven, säger han.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev