En ung hamiltonstövare skadades när två lodjur angrep hunden. Foto: Olle Olsson och privat

Ung stövare skadad i möte med lodjur

Premium

Det finns arga lodjur utanför Rissna i Jämtland. Under helgens harjakt fick stövarägaren Tommy Pettersson sin hund både riven och biten.

När Tommy Pettersson släppte sin unga hamiltontik för en dags harjakt utanför Rissna i Bräcke kommun, fick han vara med om en skakande upplevelse.

– Jag släppte ungtiken och efter ett tag hörde jag hur hon skrek till. Framme hos henne såg jag att allt inte stod rätt till, för hon blödde ordentligt och snön blev blodig runt henne. På platsen där det hände var det spår efter minst två lodjur. Så då insåg jag vad som hänt, berättar Tommy Pettersson.

 

Tiken fick svåra rivskador efter mötet med lodjuren. Foto: Privat

Länstyrelsen bekräftade

Han kontaktade länsstyrelsen i Jämtland och en naturbevakare kom till platsen och konstaterade att det var två lodjur som angripit den unga hamiltontiken.

– När vi gick hem kom vi över spåren efter lodjuren, och då ville hon inte gå över. Nu ska jag begära ersättning för veterinärkostnader vilket jag kanske kan få, enligt länsstyrelsen, säger Tommy Pettersson som nu får ställa in sin harjakt för säsongen.

 

Söker efter rådjur

Antagligen har lodjuren befunnit sig i området för att söka efter rådjur. I Rissna stödutfodras rådjuren under vintern, och samlas då runt foderplatserna där de blir ett eftertraktat byte för lodjuren.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev