Publicerad 27 september 2016 - 14:29

Älghundar lever farligt i vargland. Gråhunden på bilden har inget med den unghund som attackerades i Djuratrakten att göra. Foto: Jan Henricson

Ung gråhund skadad i vargattack

En sex månader gammal gråhund blev i lördags angripen och skadad av en varg i trakterna av Djura i Dalarna. Tack vare att ägaren endast var 30 meter bort fick han genom skrik och rop vargen att avbryta attacken.

Jägaren var ute med sin unga gråhund för att ge den skogsvana. Han var inte långt från byn när han passerade igenom en tätning med begränsad sikt. Hunden befann sig ett kort stycke framför honom.
– Plötsligt såg jag ett mycket stort grått djur, en varg, ett stycke framför mig och nästan samtidigt skällde hunden till några gånger för att sedan skrika i panik, berättar hundägaren för Dala-Demokraten och fortsätter:
– Jag vrålade så mycket jag kunde och sprang framåt. Hunden tystnade, tog sig loss och kom emot mig.
Händelsen gick snabbt, kanske var den över på bara fem sekunder. Unghunden var skadad i ena låret där den blödde från ett decimeterlångt sår.
Ägaren bar ut hunden ur skogen, och tog den till djursjukhuset i Falun där den behandlades, och där också personal från länsstyrelsen dokumenterade skadorna.
Han berättar om händelsen för att varna andra hundägare. Risken för ytterligare attacker är uppenbar nu när älgjakten startar, säger hundägaren som är bekymrad för hur det ska gå med djurhållning och jakt i glesbygden på grund av vargarna.
Problemen med varg i Djura är inte nya. I somras beviljade länsstyrelsen i Dalarna en tidsbegränsad skyddsjakt på en varg efter att en fårbesättning i byn Hedby utsatts för två vargattacker på kort tid.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram