Publicerad 30 april 2015 - 12:44

Undantag i orimliga regler om ammunition

Lite till mans har vi brutit mot lagen utan att veta om det i samband med både användning och överlåtelse av ammunition. Tack vare Jägareförbundet gör vi inte det längre, i och med att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, inför undantag i sina reviderade föreskrifter.

Förvisso är det endast ett fåtal jägare som känt till regelverket som krävt tillstånd för överlåtelse av ammunition, till exempel i samband med att ett vapen byter ägare. Eller det faktum att det egentligen, utöver vad vapenlagstiftningen anger, har krävts ett särskilt tillstånd att använda ammunition, för jakt eller målskjutning
Men så har det varit genom lagen om brandfarliga och explosiva varor, som ammunition omfattas av. Vapenlagen gäller endast innehav och reglerar inte användningen av ammunitionen.
– Skulle dessa regler följts hade det fått helt absurda konsekvenser för oss jägare. Jag skulle inte tro att någon följt regelverket, och även om reglerna är omotiverade och i princip omöjliga att uppfylla är det inte någon bra situation, säger Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Orimliga skrivningar
Såsom föreskrifterna var utformade krävdes alltså tillstånd för att till exempel skicka med ammunition till vapnet man sålt. Eller att överlåta ammunition till en jaktkamrat som lånat vapnet.
När Jägareförbundet i en skrivelse till MSB pekade på de många orimliga skrivningarna i föreskrifterna anförde man bland annat:
”När ett vapen överlåts så måste oftast även ammunitionen överlåtas samtidigt. Undantag gäller endast om överlåtaren har kvar ett annat vapen i samma kaliber. (…) Det är således förbundets bestämda uppfattning att de tiotusentals fall per år som detta sker så måste ammunitionen kunna överlåtas tillsammans med vapnet, utan ytterligare administrativt krångel till ingen nytta, som ett krav på tillstånd enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor skulle utgöra.”

Lyssnat på argument
– Ett annat exempel är utlåningen av vapen på våra skjutbanor, exempelvis vid träning inför och uppskjutning för jägarexamen. Självklart måste det vara möjligt att också få tillgång till ammunition i samband med vapenlånet utan ett särskilt tillstånd, säger Ola Wälimaa.
Föreskrifterna innebar flera begränsningar för privatpersoners innehav och överlåtelse av ammunition. Jägareförbundet har emellertid fått gehör för sina synpunkter. Viktigast var att klargöra att det inte krävdes ytterligare tillstånd varje gång man skulle skjuta med sitt vapen, eftersom det är då man använder ammunitionen.
– Ja, myndigheten har lyssnat på oss och tagit till sig våra argument, och det känns naturligtvis bra, säger Ola Wälimaa.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram