Tvisten mellan två norska jaktkamrater om vem som har rätten till en stor kronhjortstrofé har hamnat i domstol. Bilden är fotograferad i hägn Foto: Kenneth Johansson

Tvist om kronhjortstrofé avgörs i domstol

Två norska jaktkamrater som båda skjutit på en stor kronhjort strider i domstol om vem som har rätt till trofén. I första instans fick jägaren som sköt det sista skottet domstolens stöd.

I norska tidningen Jakt & Fiske berättas om tvisten som i korta drag började så här:

Hunden hade fått upp en kronhjort och hundföraren sköt ett skott varvid hjorten gick omkull. Emellertid reste den sig igen och med hunden efter sig gick den 1,1 kilometer där en annan jägare som ingick i jaktlaget sköt ett skott på hjorten, som sprang ytterligare 50–100 innan den föll till marken död.

 

Jaktledaren avgjorde

Vid flåning och slakt studerades och dokumenterades skottskadorna, och jaktledaren bestämde då att den sista skyttens skott var det som dödat hjorten och att trofén tillföll honom. Hundföraren var oenig och tog alltså saken till domstol, skriver Jakt & Fiske.

I de rättsdokument som tidningen tagit del av uppges att det fanns ett avtal mellan jägarna i laget att den som sköt det dödande skottet ska ha trofén, och domstolen finner att det i det här fallet att det sista skottet också är det dödande.

 

Sannolik överklagan

Hundföraren anser att domen är felaktig. Han stöder sig på att rätten gjort en felaktig tolkning av en rapport om skadskjutet vilt. Han säger också att domen sannolikt kommer att överklagas.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev