Olle Bernt tvingades avliva sin fjällko under måndagsförmiddagen, efter att den 17-åriga kon attackerats och bitits svårt av varg. Foto: Boo Westlund

Tvingades avliva fjällko efter vargangrepp

En fjällko på fäbodbete vid Loffstrandsätern norr om Ekshärad i Värmland fick avlivas under måndagen efter angrepp av rovdjur. Kon hade kraftiga inre skador i juver och lår.

– Det är ett rovdjursangrepp, varg eller björn, men med tanke på att det finns nya vargar i Vimyrenreviret är jag rätt säker på att det är varg, säger Per Larsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland.

Djurägaren Olle Bernt har haft fjällkor på skogsbete vid Loffstrandssätern. Det har han haft i många år och trots att det har funnits både varg och björn i området så har han klarat sig från angrepp.

Men i slutet av förra veckan hände det som han oroat sig för.

 

Kom rusande

Flocken om tio djur, kor och kalvar, kom rusande till sätern för att få skydd. Alla djuren uppträdde mycket stressat.

En ko kom långt efter de andra.

– Hon flåsade och var väldigt stressad. Jag såg direkt att hon var biten i juvret och hade också sår på hasor och lår, säger Olle Bernt.

Han transporterade hem kon från sätern och tillkallade veterinär som satte in behandling. Mitt i stressen försökte Olle Bernt också få fatt på länsstyrelsens personal.

– Jag kom bara till växeln, och jag hittade inget nummer till jourhavande på länsstyrelsen, säger Olle Bernt.

 

Blev sämre

Han behandlade kon enligt veterinärens ordination. På måndagsmorgonen fick Olle Bernt kontakt med länsstyrelsen och naturbevakare Per Larsson.

Samtidigt försämrades fjällkons tillstånd snabbt.

För att förkorta hennes lidande beslutade sig Olle Bernt för att avliva kon.

– Det här skulle de se, de som vill ha varg på skogen, säger Olle Bernt.

Kon var 17 år gammal och det var med sorg han tvingades ta beslutet.

 

Kraftiga blödningar

När Per Larsson en stund senare undersöker skadorna kan han snabbt konstatera att det är bett från ett större rovdjur.

Med information om att nya vargar etablerat sig i Vimyrenreviret gör han bedömningen att det är varg som angripit kon.

– Det ser inte så mycket ut innan man får av skinnet, men det är stora krosskador i juver och muskler, med kraftiga blödningar som följd. Du gjorde helt rätt som avlivade kon, säger Per Larsson.

Per Larsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland, undersökte kon efter att den avlivats. Han kunde snabbt konstatera att det var ett större rovdjur som orsakat kraftiga inre blödningar i juver och muskulatur. Foto: Boo Westlund

Hårt slag

För fäbodbrukaren Olle Bernt är det ett hårt slag. Han har tillbringat många somrar på sätern med djuren på skogsbete.

– Nu är det slut med det. Jag kan inte köra mina djur tillbaka till Loffstrandssätern och ge dem till vargarna, säger Olle Bernt.

Angreppet skedde inom Vimyrenreviret som tömdes under licensjakten i januari. Redan under våren kunde jägare i området konstatera att två nya vargar gick tillsammans. Man har även hittat slagna älgar inte långt från Loffstrandssätern där Olle Bernts djur har betat.

– Jag har hållit de mindre kalvarna kvar på sätern för att korna inte ska gå så långt, men med torkan har korna tvingats allt längre bort för att hitta bete, säger Olle Bernt.

Skogsbetet är över vid Loffstrandssätern. Efter vargangreppet har djurägaren Olle Bernt flyttat hem alla kor. Foto: Boo Westlund

Finns det något annat sätt att skydda dem på skogen?

– Då ska jag gå med korna hela tiden och vakta, eller också sätta upp rovdjursavvisande stängsel runt sätern. Men då är det inget skogsbete längre, säger en bedrövad Olle Bernt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev