Publicerad 3 november 2020 - 18:45

Tommy Jonasson hade lagt fem stycken .22 Winchester magnum-patroner i bröstfickan där han också hade två batterier. Kraften gick som väl var utåt när en av patronerna i hans bröstficka antände. Foto: Privat

Två fall när patroner exploderat i fickan: ”Det var en ordentlig smäll”

På kort tid har två jägare råkat ut för samma obehagliga händelse när en patron de haft i fickan oförklarligt har exploderat. I båda fallen låg ammunitionen tillsammans med två AA-batterier.

När Roland Nilsson i Dalstorp utanför Tranemo satt och pratade med sin jaktkompis Tommy Claesson i telefon hördes plötsligt en hög smäll. Skjuter du eller, frågade Tommy. Nej, men en patron i kaliber .22 hade exploderat i Rolands ficka.

 

Resterna av patronen i .22lr som exploderade i Roland Nilssons ficka. Foto: Privat

Roland Nilsson. Foto: Privat

I fickan hade Roland Nilsson förutom tre .22-patroner också en snusdosa, en tändare, en kniv och två batterier. När han kände efter var batterierna tydligt varma.
Även om allt gick bra blev kamraterna, om inte skärrade, ändå förvånade över vad som hänt. Att jaktammunition går av i fickan hör ju inte till vanligheterna, och det fanns förstås en risk att Roland kunde ha skadats.

– Vi undrar om det har hänt tidigare, och kan det hända igen. Vad var det som fick patronen att explodera? Och kan det hända med grövre kalibrar, frågar Roland Nilsson.

 

Krutstänk i ansiktet

För Tommy Jonasson, som jagar med sina trädskällare norr om Umeå, blev det än mer dramatiskt. Han hade just skjutit en tjäder och stod böjd över den för att skära av belöningen till hunden när ett skott plötsligt brann av.

– Det var en ordentlig smäll. Jag fick krutstänk i ansiktet och det brände till i bröstet. Jag trodde först att jag var beskjuten, sedan tittade jag på bössan som stod mot ett träd, om den av någon anledning gått av. Men nej, det var ett skott i bröstfickan som exploderat, berättar Tommy.

 

Ammunition och batterier tillsammans i en ficka verkar inte vara någon bra kombination. Foto: Privat

I fickan hade Tommy Jonasson fem stycken .22 Winchester magnum-patroner och två AA-batterier. Alltså samma blandning av ammunition och batterier som låg i Roland Nilssons byxficka. Ett av batterierna var glödhett kände Tommy när han tömde fickan på innehåll.

– Kraften gick utåt och brände hål på jackan. T-shirten var hel och även om det sved i bröstet någon dag hade jag inga synliga skador. Krutstänken jag fick i ansiktet sved också, men det var ingen fara med det heller, säger Tommy som är lika frågande som sina jägarkollegor längre söderut i landet till att något sådant här kan hända.

I båda fallen rör det sig om laddningsbara batterier, om nu det har någon betydelse i sammanhanget.

 

Ingen förklaring

Både Svensk Jakts reporter och tidningens vapenexpert Filip Örnerkrans har varit i kontakt med Anders Brolund på Ruag ammotec för att fråga om han har någon förklaring till det inträffade.

I ett mejlsvar skriver han:

– Jag har diskuterat frågan från dig med andra personer inom branschen. Lättast hade varit om det hade inträffat tidigare men ingen har någonsin hört om en sådan händelse. Jag kan därför inte heller ge mig på en gissning om vad som skulle orsakat antändning av patronen.

 

En teori

Filip Örnerkrans har dock en teori, som han är noga med att understryka är just en teori.

Filip Örnekrans, Svensk Jakts expert på vapen och ammunition.

Filip Örnerkrans, Svensk Jakts expert på vapen och ammunition.

– I tändsatsen finns ett antal olika substanser. Vissa av dem är mycket aggressiva, eller explosiva. Om tändsatsen är felaktigt blandad eller om det uppstår en luftbubbla, och något av de explosiva ämnena börjar kristalliseras in i bubblan kan det bli extremt lättantänt. Kanske det då räcker med en svag kortslutning för att det ska tända, funderar Filip Örnerkrans.

Han har också varit i kontakt med andra experter som inte avfärdar hans teori.

– Jag ska försöka göra något experiment med batterier och tändsatser. Men om det leder till några svar vet jag förstås inte.

 

Ingen tillfällighet

Filip Örnerkrans uppmanar emellertid jägarna att inte förvara ammunition och batterier tillsammans. Att det i två fall på kort tid har hänt att ammunition som legat tätt intill batterier har antänts är svårt att avfärda som en tillfällighet.

– Nej, något samband måste det rimligtvis ha, och det finns anledning för jägarna att ta det på allvar, säger Filip Örnerkrans.

 

Kan det då även inträffa med annan ammunition än i kaliber .22?

– En nästan omöjlig fråga att svara på, men det går ju inte att utesluta att det kan hända även med centralantänd ammunition i grövre kalibrar, säger Filip Örnerkrans.

Har våra läsare svaret?

På frågan varför ammunition som legat i fickor tillsammans med batterier har exploderat har Svensk Jakt inte lyckats få något definitivt svar. Men kanske har någon av våra kunniga läsare en förklaring. Eller som kan berätta om liknande händelser. Hör i så fall gärna av er med ett mejl till jan.henricson@svenskjakt.se.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram