Två björnar har avlivats under skyddsjakt i norra Dalarna. Foto: Kjell-Erik Moseid

Två björnar skjutna under skyddsjakt i Dalarna

Premium

Två björnar har avlivats under skyddsjakt i Älvdalens kommun i norra Dalarna. Björnarna gick inte tillsammans, men befann sig inom Ruvhtens Sijtes samebys vinterbetesområde på gränsen till Härjedalen där det för närvarande finns många renar.

Länsstyrelsen i Dalarna tog beslut om skyddsjakt på björnarna under fredagen, och den första björnen fälldes samma dag. Den andra björnen sköts på lördagen, och enligt länsstyrelsens handläggare användes inte helikopter vid skyddsjakterna.

– Båda björnarna sköts för hund, säger Marie Edvall, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna.

 

Den första björnen sköts på Vinfageråsen sydöst om Fjätervålen i Älvdalens kommun. Karta: Google map

Solitära björnar

Björnarna har var för sig jagat i ett område vid Stor-Uckuvålen och Vinfageråsen samt vid Storänget, som ligger vid Fjätån. Där finns också ett stort antal renar som betar av det gräs och lavar som tinat fram under våren. Björnarna har jagat och skingrat renhjorden.

Minst tre järvar har också stört renarna och det samlade rovdjurstrycket har bedömts som försvårande när renarna ska samlas in och flyttas högre upp i terrängen. Högdräktiga vajor kan också kasta sina nu fullgångna foster.

 

Risk för stor skada

Länsstyrelsen bedömde risken för skador som överhängande, även om inga dödade renar dokumenterats.

”De högdräktiga vajorna behöver betesro och möjligheten att flytta renarna upp till kalvlingslandet finns i dagsläget inte. Länsstyrelsens bedömning är att björn i renhjorden under denna känsliga tid kan leda till allvarlig skada och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt.” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Ren enda maten

Situationen ansågs snabbt kunna bli allvarlig om björnarna fanns kvar i området, och enligt länsstyrelsen finns det en hög förutsägbarhet i den allvarliga skada en björn i en renhjord kan orsaka. För närvarande har björnar inget annat att äta än renarna i området.

Den första björnen sköts under fredagen på Vinfageråsen söder om Fjätervålen. Det var en hane som vägde 141 kilo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev