Publicerad 31 januari 2017 - 08:53

Klimat- och miljöminister Vidar Helgesen (H).

Tusentals protesterade mot norsk vargpolitik

UPPDATERAD TEXT Tusentals visade på måndagen sitt missnöje i en demonstration mot klimat- och miljöminister Vidar Helgensens (H) beslut att stoppa den norska licensjakten på varg inom den så kallade ulvezonen.

Fler än 5.0000 och kanske ända upp mot 10.000 personer deltog vid måndagens demonstration. Och de mycket kraftiga reaktionerna mot klimatministerns beslut kommer nu få politiskt gehör. För redan nu står det klart att den jakttiden för den norska licensjakten på varg förlängs med sex veckor och får nu pågå till och med den 31 mars.

 

Presskonferens om varg

Fyra norska partier har nu också enats i vargjaktfrågan. Det bekräftades vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen. Det är partierna Høyre, Frp, KrF och Ap nu nu lyckats presentera en gemensam linje i den mycket hård debatterade vargjaktfrågan som uppkom som följd av att Vidar Helgesen (H) stoppade den norska licensjakten på varg inom den så kallade ulvezonen.

De fyra partierna har enats om att Vidar Helgesen och regeringen före den 10 mars ska komma tillbaka till Stortinget och klargöra hur licensjakt på varg ska kunna genomföras i Norge.
Partierna, som har majoritet i Stortinget, ber också regeringen att ändra föreskrifterna om förvaltning av stora rovdjur. Partierna förutsätter att regeringen öppnar för licensjakt på varg utöver de som redan fällts eftersom information om vargens skadepotential gör det möjligt med nuvarande lagstiftning, uppger VG.no.

NRK uppger dock att norska Senterpartiet, SP, vill ha en misstroendeförklaring mot Vidar Helgesen. Senterpartiet menar att Vidar Helgesen har brutit mot upplysningsplikten till Stortinget i vargfrågan.

– Han har hållit inne med information och därigenom förlett Stortinget, hävdar Marit Anstad (S), politiker i Stortinget och tidigare även samferdselsminister.

 

Bilder från gårdagens norska vargdemonstration

Fakta

Den norska vargjakten minskades rejält i omfattning av klimat- och miljöminister Vidar Helgesen (M). Totalt skulle 48 vargar fällas vid licensjkaten som drog igång 2 januari i år. Men den 20 december 2016, knappt två veckor innan jaktstarten, sa Vidar Helgesen plötsligt nej till Rovviltnämndens beslut om att fälla 32 vargar i fyra revir i Hedmark. Därmed fick bara 16 vargar fällas vid licensjakten.

Efter Vidar Helgesen beslut har en mycket hätsk vargjaktdebatt rasat i Norge.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram