Tusentals eftersöksjägare tvingas vänta på ersättning
Eftersöksjägarna har kommit i kläm när polisen omorganiserat till en myndighet. Ersättningarna för deras insatser kan på grund av systemfel inte betalas ut. Ansvariga kan inte idag säga när bristerna är åtgärdade.
När polisen vid årsskiftet organiserade om från 21 myndigheter till en fanns inget system klart för hur landets eftersöksjägare ska få sina ersättningar.
Det rör sig om tusentals jägare som nu får vänta på sina pengar. Det handlar om allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor.
Poliskommissarie Lars-Erik Nilsson är verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet, NVR, och inte alls nöjd med det inträffade.
– Jag är anställd av polisen och förväntas vara lojal med myndigheten, men att jägarna inte får sin ersättning är oacceptabelt, säger han.
Orsaken är inte helt enkel att klara ut. Men i stora drag handlar det om att det i den nya myndigheten inte finns några rutiner för hur eftersöksjägarna ska ersättas.
Har kontroll
21 myndigheter har delats upp i sju regioner som i sin tur är delade i ett antal polisområden. Dessa områden består till större delen av län, men också av delar av län.
Vilka kostnadsställen som ska användas i den nya organisationen är inte klarlagt. Inte heller är attesträtten delegerad, vilket komplicerar saken ytterligare.
Viltolyckorna inom NVR upptar fem procent av polisens ledningscentrals verksamhet, men har uppenbarligen inte prioriterats under arbetet med sammanslagningen.
– Vi har inom NVR mycket bra kontroll på pengarna som betalas ut. Länsansvariga poliser och jag själv är frustrerade över att det inte fungerar, och jag gör nu allt för att hitta en lösning, säger Lars-Erik Nilsson.
Inom några län har man löst problemet genom att använda gamla rutiner, som egentligen inte ska gå att använda i den nya myndigheten.
– Poliser kan vara innovativa och de som använt sig av det gamla ekonomistyrningssystemet där detta fortfarande fungerat, och inte det nya vilket man skulle ha gjort, har lyckats betala ut jägarnas pengar, säger Lars-Erik Nilsson.
Många måste vänta
Magnus Roman är länsansvarig polis för NVR i Jönköpings län. Han är mycket irriterad på att jägarna får lida på grund av omorganisationen.
– Våra eftersöksjägare gör ett fantastiskt arbete och det är frustrerande att de måste vänta på sina pengar. Vi länsansvariga gör vad vi kan för att lösa problemet, och i vissa fall har ersättningarna betalats ut, men det är väldigt många som tvingas vänta, säger Magnus Roman.
Jesper Einarsson är jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Jönköping och länsansvarig jägare inom NVR i samma län. Han har de senaste dagarna kontaktats av många jägare som är irriterade över att deras ersättningar uteblir.
– I hela landet har vi över 5 000 jägare som går eftersök. Hur många som nu får vänta på ersättning och hur stora belopp det rör sig om är omöjligt att säga. Men det handlar om väldigt många jägare, och beloppen varierar från några hundralappar upp till flera tusen kronor, säger Jesper Einarsson.
Ideellt arbete
Einarsson tycker det är anmärkningsvärt att polisen inte klarar av att betala ut jägarnas pengar.
– Jägarna får pengarna retroaktivt, men ingen vet när. Jag förutsätter att man gör allt för att rätta till det här så snabbt som möjligt, men med tanke på att polisen känt till att problemet skulle uppstå sedan i november kan man undra hur lång tid det ska behöva ta. Särskilt med tanke på att ersättningen långt ifrån täcker de utgifter som jägarna faktiskt har, säger Jesper Einarsson.
Lars-Erik Nilsson kan inte säga när problemet är åtgärdat. Han vet heller inte hur många jägare som drabbas, men bedömer att det är åtskilliga.
– Jag gör allt jag kan för att få ordning på det här. Men de som inte fått sina pengar för januari kan inte förvänta sig att få några förrän det här är löst. Min målsättning är att klara ut det under kommande vecka, men jag kan inte lova något, säger Lars-Erik Nilsson.
Fakta
Nationella Viltolycksrådet är en landsomfattande organisation som består av 5 000–6 000 jägare som är organiserade länsvis och som på polisens uppdrag utför eftersök av trafikskadat vilt.
För ett eftersök på älg eller vildsvin ersätts jägaren med 700 kronor, för rådjur och hjort med 400 kronor och för stort rovdjur med 1 900 kronor.
Kontaktpersonerna, som tar emot uppgifterna om att en viltolycka inträffat och som ser till att eftersöksjägare kommer till platsen ersätts för sitt arbete med 300 kronor för telefonsamtal och med 250 kronor i de fall han undersöker olycksplatsen.
Frågan om hur eftersöksjägarna skulle ersättas för arbetet de utförde åt samhället fick efter många års diskussioner en lösning som förhandlades fram mellan Alliansregeringen och Jägareförbundet, bland andra.
Men ännu återstår frågor att lösa. Till exempel finansieringen där Viltvårdsfonden har en från jägarhåll kritiserad roll som mellanfinansiär för polisens utlägg. Fondens utlägg ska ersättas av anslagen till Trafikverket. Konstruktionen är komplicerad och ännu finns det oklarheter gällande ersättningssystemet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.