Tusentals döda sälar längs västkusten

Sälforskaren Tero Härkonen från Naturhistoriska riksmuseet obducerar en sjuk och nyligen avlivad knubbsäl på västkusten i våras. Foto: Karl-Johan Brindbergs

Ett fågelinfluensavirus har dödat uppskattningsvis 3 000 knubbsälar på Västkusten i år. De första fallen rapporterades i våras, och sedan dess har många döda sälar påträffats.

Tidigare rapporter har talat om cirka 700 döda sälar. Men nu nämns dramatiskt högre tal. Forskarna har efter nya inventeringar skrivit upp siffran till cirka 3 000 döda knubbsälar, de flesta i Göteborgs skärgård, längs södra Bohuskusten och i Halland, skriver Hallands Nyheter på nätet.
– I dag vet forskarna att betydlig fler knubbsälar dött än de som hittats ilandflutna längs kusten. De flesta som smittats och dött har sjunkit i havet, det visar resultat från de flyginventeringar som gjorts, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald vid Havs- och Vattenmyndigheten i Göteborg till Hallands Nyheter.
Svensk Jakt uppmärksammade genom säljägaren Stefan Nilsson tidigt i våras att sjuka sälar börjat uppträda längs Hallandskusten. Till att börja med misstänkte forskarna att det fruktade viruset PDV som tidigare slagit ut tio tusentals sälar hade börjat sprida sig i sälkolonierna.
Senare undersökningar vid SVA tydde istället på en för säl helt ny influensatyp, A H10N7.
Men det finns flera frågetecken bakom siffrorna. Att det är fågelviruset som orsakat sälarnas död är inte klarlagt, även om flera provtagna sälar haft antikroppar mot viruset. Likaså finns det oklarheter om antalet döda sälar, som är en grov uppskattning långt ifrån exakt vetenskap.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev