Ett 90 centimeter högt fårstängsel skyddade inte mot vargen. Arkivfoto: Ana Fidalgo / Mostphotos

Trots stängsel – ny vargattack på sydliga får

Det har inträffat ännu ett vargangrepp på får i skånska Söderåsen. Länsstyrelsen har därför fattat ett nytt och utvidgat beslut om skyddsjakt.

Två tackor dödades vid den senaste angreppet. Totalt har nu fem vargattacker inträffat på kort tid i området.
– Det här angreppet har skett i utkanten av reviret, i Svalövs kommun. Det har gjorts bakom ett tättslutande 90 centimeter högt fårstängsel. Vi misstänker att även detta angrepp har gjorts av den individ som har gjort minst 15 angrepp i södra Sverige sedan i september i höstas, säger vilthandläggare David Börjesson i ett pressmeddelanden från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Skåne fattade den 10 april beslut om skyddsjakt på vargen G93-23. Dagens angrepp skedde i utkanten av det tidigare skyddsjaktområdet. Länsstyrelsen har på torsdagen fattat ett nytt beslut som omfattar ett större område.

Tillåter vaktjakt

– Det här rör sig om en problemindivid som kan ha slagit sig ned i Söderåsens revir, eller bildat ett nytt revir i anslutning till det tidigare reviret. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp på tamdjur. Vi har därför fattat beslut om att tillåta så kallad vaktjakt, där de som ingår i skyddsjakten får möjlighet att hålla vakt utanför hagar där det tidigare har genomförts angrepp, säger David Börjesson i länsstyrelsens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev