Trikintesta alltid vildsvinsköttet

Förra veckan blev det känt att det första svenska fallet på 35 år av parasitsjukdomen trikinos upptäckts i Värmland.

Livsmedelsverket uppger att det är troligt att personen blivit sjuk av vildsvinskött som innehöll trikiner. Detta visar hur viktigt det är att trikintesta allt vildsvinskött som ska ätas. 

Det värmländska fallet visar att risken att smittas med trikiner finns i Sverige, även om den är mycket liten. Därför är det viktigt att följa det regelverk som finns för att eliminera smitta.

Upphettning till minst 68 grader tar död på trikinerna men då är det är viktigt att köttet är väl genomstekt i hela köttbiten som tillagas. Frysning av köttet anses inte längre som helt tillförlitligt vad gäller vildsvinskött.

Rekommendationen är att skicka in provet till ett ackrediterat laboratorium.

Fakta

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från tamsvin, häst, vildsvin och björn, som ska säljas eller ges bort för konsumtion. Vilt som kan vara bärare av trikiner, framför allt vildsvin och björn, ska alltid passera en vilthanteringsanläggning om inte köttet enbart konsumeras i jägarens eget privata hushåll.

Om köttet ska konsumeras i det egna hushållet rekommenderar även Livsmedelsverket att prov tas och undersöks för förekomst av trikiner.

Källa: Smiddskyddsinstitutet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev