Tre personer åtalas för att ha sålt falska jägarbevis. Foto: Jan Henricson

Tre personer åtalas för falska jägarbevis

Falska jägarbevis leder nu till åtal om grovt osant intygande och grovt tagande av muta. Tre personer åtalas i en härva där ett 40-tal inblandade har köpt jägarbevis av de tre åtalade utan att genomföra de prov som krävs.

Polisen har under flera år utrett en härva av falska jägarbevis. Nationella operativa avdelningen, Noa, övertog utredningen under 2017 och nu väcks åtal mot tre personer.

– Vi insåg snabbt att ärendet växte och hade en spridning av misstänkta över ett stort geografiskt område, säger Per Thörnqvist, utredare på Noas anti-korruptionsgrupp, som har jobbat med frågan.

 

Kända provledare

De huvudmisstänkta är två provledare från norra Sverige samt ytterligare en person som har fungerat som mellankontakt för att hitta intresserade personer. Den tredje är enligt polisen bosatt i Gävleregionen.

Männen har tagit emot ersättning på cirka 4.000 kronor för de jägarbevis de skrivit ut. De som betalat för falska jägarbevis är främst från Gävle och Stockholm, men även andra orter förekommer i utredningen. Två av de misstänkta är hockeyspelare i Brynäs IF.  Båda har erkänt och har fått ett föreläggande om böter på 50.000 respektive 80.000 kronor.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev