Det tredje vargangreppet på en av Pär Dahls hundar skedde under första älgjaktsveckan i oktober. Foto: Privat

Tre av hans hundar har angripits av varg

Premium

Gråhundsuppfödaren och jägaren Pär Dahl har fått nog. Tre gånger har hans gråhundar angripits av varg under de senaste fem åren.

Släpper man hunden i ett revir med en familjegrupp av varg är risken att den blir angripen ungefär 1 på 5.000 jaktdagar. Det kom Viltskadecenter fram till i en studie som publicerades för 15 år sedan.

Den slutsatsen stämmer inte om man går till Pär Dahl från Hamrånge i Gästrikland. Han och hans gråhundar är betydligt hårdare drabbade än så.

Slets i stycken

Den första vargattacken på någon av Pär Dahls hundar inträffade på hans hemmamark. Det var i mitten av november 2017.

– Det var min hanhund Elgheias Jerv som vargarna gav sig på. Han hade skällt älg i 20 minuter när minst tre vargar attackerade och slet honom i stycken. Jag var tre kilometer därifrån men flera passkyttar hörde hur han skrek när vargarna dödade honom.

Första attacken

Pär hade köpt Jerv i Norge och den unga hanhunden var både jakt- och utställningsmeriterad.

– Jag hade varit till Finland på utställning och fått cert på honom strax innan, berättar han.

Det här var den första vargattacken i det dåvarande Ryssjöreviret, men inte den sista.

– Det gick bara två veckor så dödade de ännu en hund. Har vargarna börjat attackera hundar så fortsätter de, konstaterar Pär Dahl torrt.

Slutade släppa

Efter vargattackerna slutade Pär släppa sina hundar på hemmamarken. I stället sökte han sig till nya marker, en besvärlig situation när man har många hundar i gång.

Tyvärr skyddade det heller inte hans hundar från varg. För ett par år senare var det dags igen. Den här gången angreps en av hans gråhundstikar under jakt i närheten av Bjursås i Dalarna.

– Hon kom tillbaka efter en söktur och var blodig i bakänden Som tur var klarade tiken sig utan värre skador, berättar Pär Dahl.

Uppfödare

I 30 år har han haft gråhundsuppfödning i sin Dahlholmens kennel. Han fortsätter sitt avelsarbete, trots att en allt tätare vargstam skapar stora problem.

– En av mina tikar tog nyligen tre raka ettor på jaktprov. Men jag strök henne från SM-kvalet eftersom det finns varg i området där tävlingen skulle avgöras.

– Jag avlar bara på dubbelchampions. En stor sorg för mig är att jag inte kan släppa en hund som är färdigmeriterad. Då får de bara stå. De är alldeles för mycket värda för mig för att jag ska mata vargar med dem, samtidigt vill man ju jaga med en riktig bra hund.

Sju hundar

Just nu har han sju gråhundar i hemmet. Hundsläppen är många på en säsong. Men på kända vargmarker kommer de inte loss. Ändå attackerades en tredje av hans hundar under älgjaktens första oktobervecka tidigare i höst.

– Jag släppte min hane Dalholmens Ringo Star. Han fick upp och förföljde älg in på Rättviks södra viltvårdsområde.

Kraftiga bett

Gråhunden var uppe på ett högt berg och jobbade med älg när han oväntat slutade och sprang ner till närmaste väg.

– Jag tyckte det var konstigt men såg inga fel på honom.

Några dagar senare fick han förklaringen till hundens beteende.

– Han fick en böld på ryggen. Jag åkte direkt till veterinär som konstaterade en infektion som orsakats av kraftiga bett. Länsstyrelsen har besiktigat hunden och konstaterat att det är varg som angripit honom, berättar Pär Dahl.

Kan bli bra

Efter några veckors vila har han släppt Ringo Star på nya marker.

– Söket är inte lika bra som tidigare, men han tar upp och jagar älg så det kan nog bli bra igen.

Däremot är det oklart om det blir några fler släpp i Bjursåsskogarna.

– Det var inga vargobsar i det här området innan jakten, men ändå inträffade det här. Jag är inmålad i ett hörn där det blir bara svårare och svårare att hitta vargfria marker.

 

Pär Dahl är mycket frågande till varför det ska finnas varg i landet över huvud taget. Foto: Privat

Paragraf 28

Innan Pär Dahl släpper någon av sina hundar frågar han först samtliga jägare i jaktlaget om de är beredda att skjuta varg som angriper hans hund.

– Jag tar upp det varje gång. Tänker de inte använda sig av paragraf 28 tänker inte jag heller släppa. Då åker jag hem, säger han.

”Inte ens till rävåtel”

Pär Dahl är mycket frågande till varför det ska finnas varg i landet över huvud taget.

– För mig finns bara nollvision. Jag har inte träffat någon som kan säga vad vi egentligen har för nytta av varg. De duger inte ens till rävåtel, för rävarna vill inte heller ha dem.

Han är mycket kritisk till att vargstammen tillåtits växa till rekordnivå.

– Det vi håller på med nu är totalt vansinne. Jag hoppas att vi nu fått en vettig regering som lyssnar till oss som tvingas leva med varg, och att de gör något åt saken, säger Pär Dahl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev