De tre åtalade har befattat sig med ett stort antal insmugglade hundar som via Internet sålts till privatpersoner, hävdar åklagaren.

De tre åtalade har befattat sig med ett stort antal insmugglade hundar som via Internet sålts till privatpersoner, hävdar åklagaren. Foto: Marie Gadolin

Tre åtalas för hundsmuggling

Tre personer har vid tingsrätten i Halmstad åtalats för att ha medverkat till omfattande smuggling och försäljning av hundvalpar från Litauen.

Svensk Jakt Publicerad 17 mars 2022 - 11:15

Under halvannat år 2019–2020 har okända personer vid ett flertal tillfällen smugglat in minst 69 hundar till Sverige från Litauen.

För att inte ha anmält hundinförseln till tullen, och för att ha lämnat felaktiga uppgifter till gränsmyndigheten åtalas nu tre Halmstadbor för grov olaglig befattning med smuggelgods.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.’

 

Sålts på internet

De tre, en kvinna och två män, har enligt åtalet, haft kontakt med uppföljare, säljare och transportörer av hundarna. Hundarna har sålts på internet till privatpersoner.

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger Jon Lindahl.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram