Tornsabotage av annorlunda slag

Grovt och stenhårt virke trasades sönder av björnen. Om man tittar noga syns avtrycken från björnens tänder. Foto: Joachim Söderberg

Tur att ingen satt i det jakttornet när det slets i bitar. SCA:s jägare Joachim Söderberg trodde knappt sina ögon när han undersökte vem som gett sig på det nyutsatta jakttornet. En björn! Avtryck av tänder och också saliv fanns fortfarande kvar på träet.

– Den här gången var det ingen mänsklig jaktmotståndare som varit i farten, säger Joachim Söderberg, som är jaktansvarig på SCA:s skogar, med ett skratt. Det var en björn som inte gillade vårt jakttorn.

Tornet, som står på SCA:s marker någon mil norr om Fränsta i Västernorrland, är byggt av rejält tryckimpregnerat stenhårt furuvirke. Björnen måste ha ägnat mycket kraft åt att splittra de grova dimensionerna på tornkonstruktionen.

Spår av björnens tänder och också saliv fanns kvar på träet när Joachim fotograferade tornet med sin mobilkamera.

– Vi satte ut tornet förra säsongen så det var i princip nytt. Björnen måste ha gett sig på det någon gång under sensommaren i år. Regeln under golvet är 50 millimeter tjock och björnen måste ha tagit i ordentligt för att kunna splittra den, fortsätter Joachim Söderberg.

Varför har då en björn gett sig på ett jakttorn? Joachim Söderberg har varken varit med om eller hört talas om något liknande.

– Ja, man kan undra varför. Kanske ett utslag av hormonsvallningar hos en ung kommande björnhanne. Men det är bara en gissning, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev