Tog betalt för älgplomber

En sameby fick bakläxa av förvaltningsrätten. Samebyn får inte ta betalt för plomberna som ska fästas på skjutna älgar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förvaltningsrätten tycker inte det är okej att en sameby i Norrbotten tar betalt för så kallade älgplomber.

De senaste två åren har en sameby i Norrbotten tagit betalt för plomberna som länsstyrelsen delar ut till jaktlag och samebyar runt om i länet. Plomberna är en stålvajer med en plasthylsa som ska fästas i hälsenan på en skjuten älg. Syftet med plomberingen är enligt länsstyrelsen att minska den illegala jakten.
Inför älgjakten 2013, samma år som plomberingen återinfördes i Norrbotten, beslutade samebyn att man skulle ta betalt för sina älgplomber: 2.000 kronor för en vuxen älg och en kalv. Plomber som inte köptes skulle auktioneras ut, rapporterar Sameradion.

Överklagade
Ett tjugotal medlemmar i samebyn överklagade till Sametinget som gick på deras linje och menade att samebyn inte fick ta betalt för älgplomberna.
Samebyn överklagade i sin tur ärendet till förvaltningsrätten som dock har beslutat att avslå samebyns överklagan, och slår fast att en sameby inte får ta betalt för älgplomberna.
Den aktuella samebyns ordförande vill inte kommentera förvaltningsrättens beslut innan samebyns styrelse har hunnit behandla ärendet, uppger Sameradion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev