Publicerad 5 juni 2014 - 15:01

Tivedenvargen skjuten

Den genetiskt viktiga fjolårsvalpen från Tiveden har blivit fälld i skyddsjakt. Vargen befann sig i kalvningsland för renskötseln och risken för allvarliga skador var stora, uppger Naturvårdsverket.

Den fjolårsvalp från Tiveden som identifierades med hjälp av DNA på gränsen mellan Jämtland och Dalarna har nu skjutits. Det uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Verket skriver följande:
”Situationen var akut och det fanns inte någon annan lämplig lösning. De dräktiga vajorna kunde inte flyttas och försök att skrämma vargen kunde också störa och påverka vajorna negativt. Trots att det inte fanns information om vargens ursprung fattade Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt efter att Länsstyrelsen i Jämtlands län tillstyrkt samebyns ansökan om skyddsjakt.”
– Det är olyckligt att en genetiskt viktig varg fälldes i skyddsjakten men samtidigt måste vi ta hänsyn till rennäringen. Situationen blev akut då vargen riskerade att göra allvarlig skada i kalvningsland, säger Helena Eriksson enhetschef på Länsstyrelsen i Jämtland.
Vargarna från Tiveden anses genetiskt viktiga för den svenska vargstammen. Detta på grund av att båda föräldrarna är invandrade vargar och inte inavlade. Enligt Naturvårdsverket kan vargparet och deras valpar bidra till att minska inaveln i vargstammen om de reproducerar sig med den övriga vargstammen.
– Det finns en viss risk att genetiskt viktiga vargar fälls i skyddsjakt. Grundregeln är att göra DNA-analyser innan beslut. Syftet med skyddsjakt är att förhindra allvarlig skada och beroende på hur situationen ser ut, hur allvarlig och akut den är, finns olika mycket tid för att genomföra en DNA-analys. I det här fallet bedömde vi att situationen var så akut att vi inte kunde vänta in en DNA-analys, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef på Naturvårdsverket.
Beslut om skyddsjakt fattas av länsstyrelsen från den 2 juni 2014. Naturvårdsverket har delegerat rätten till länsstyrelserna att fatta beslut om skyddsjakt.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se