Tio nya Postkodmiljoner till Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen får tio miljoner kronor från Postkodlotteriet under 2013. Sedan 2010 har föreningen fått mer än 27 miljoner kronor från lotteriet.

Svenska Naturskydds­föreningen, SNF, är en av Postkodslotteriets förmånstagare.

På Postkodlotteriets hemsida beskrivs Naturskyddsföreningen: en viktig del är att påverka politiker och myndigheter och att informera kring miljöfråg­or.[…] Träget fortsätter Naturskyddsföreningen att påverka beslutsfattare och politiker så att skogsbruket, jordbruket och fisket i Sverige och i resten av världen ska ske på ett ansvarsfullt sätt så att också våra barn och barnbarn får njuta av vår fina värld.

Trots att jägare och Naturskyddsföreningen har många gemensamma mål, har detta på senare år överskuggats av motsättningarna i vargfrågan. SNF har motsatt sig all form av vargförvaltning med jakt, vilket väckt starka reaktioner bland jägare.

Digitalt upprop
På Facebook har missnöjda skapat ett upprop mot Postkodlotteriets koppling till Naturskyddsföreningen och Svensk Jakt har fått läsarbrev som undrar om inte detta samarbete strider mot Lotteri­inspektionens tillstånd.

Enligt Linnea Elovsson, handläggare på Lotteri­inspektionen, ställs det krav på Postkodlotteriet och på deras utdelning till föreningar.

Föreningarna ska ha ett allmännyttigt intresse. Allmännyttan prövas utifrån vad som, av en utbredd uppfattning, är värt att stödja. Det är till exempel religiösa, välgörande, sociala, politiska, konstnärliga, kulturella, idrottsliga eller därmed jämförliga ändamål, skriver hon i ett mejl till Svensk Jakt.

Vill ge plattformar
Postkodlotteriets välgören­hetschef heter Stina Götbrink och hon uppfattar Naturskyddsföreningen som en starkt förankrad förening med många medlemmar. Hon säger att det bidrag som Naturskyddsföreningen får inte är öronmärkt, utan får användas till det de tycker är lämpligast.

Vi tar inte ställning till Naturskyddsföreningens projekt, utan utgår från att de gör ett seriöst arbete.

När Svensk Jakt beskriver reaktionerna från läsare säger Stina Götbrink att det är komplexa frågor och att Postkodlotteriet vill ge plattformar för kommunikation.
Hon är däremot osäker på om Svenska Jägareförbundet skulle kunna vara en av Postkodlotteriets förmånstagare.

Det skulle man få titta på vid en ansökan, men jag är inte säker på att det har ett allmännyttigt intresse.

Fakta

Naturskyddsföreningen har sedan 2010 fått 27.000.866 kron­or från Postkodlotteriet.
Andra förmånstagare är bland andra Världsnaturfonden, WWF, som fått 325.320.440 kronor sedan de blev förmånstagare 2006 och Greenpeace som tagit emot 85.080.508 kronor sedan 2008.

Mer om förmånstagarna: www.postkodlotteriet.se/Formanstagare/Vara-formans­tagare.htm

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev