Tidningschef ångrar publicering om fällor

En artikel i Nya Wermlands-Tidningen som spreds över TT i riksmedia.

Gårdagens riksnyhet om flera illegala vargfällor i Värmland visade sig vara två omärkta rävfällor. Men vilket ansvar ligger hos de som publicerade nyheten?
– Med facit i hand så kanske det blev fel, säger ansvarig utgivare Mikael Rothsten på Nya Wermlands-Tidningen som publicerade artikeln.

Det var en polisanmälan som satte NWT:s kvällsreporter på spåret med de illegala vargfällorna. Polisanmälan kom från organisationen APU, Anti Poaching Unit, och kvällsreportern ringde upp APU:s grundare och ordförande Conny Andersson.

Sedan publicerades en artikel som helt byggde på det Conny Andersson sagt under intervjun. Utan att någon annan fick komma till tals.

När Svensk Jakt pratar med den ansvarige utgivaren på Nya Wermlands-Tidningen, Mikael Rothsten verkar han inte helt nöjd med artikeln.

– Vi publicerade en uppföljare på artikeln där det framgick tydligare varför man anser att fällorna var illegala, där det stod att fällorna i sig inte var olagliga, utan att det var för att de saknade märkning som de var det. Det borde ha framgått tydligare i den första artikeln, säger Mikael Rothsten.

 

Det står i den första artikeln att ”Det är inte bara vargar som tjuvjagas. Det handlar i övrigt om alltifrån älg och björn, till kungsörnar och salamandrar.” Salamandrar? Det är ödlor. Borde man inte dragit öronen åt sig när man hör något sådant?

– Ja, det där får stå för Conny Andersson.

 

Det står att ”flera utredningar pågår och några utpekade har erkänt.” Hade det inte varit enkelt att kolla upp detta och vilka det var som erkänt?

– Det här var något som vi såg i polisanmälningarna under kvällen och då hade vi inte den möjligheten.

 

Det står också att ”man klipper till och med upp viltstängslet och placerar ut åtlar i mittremsan på motorvägar.” Det är ett spektakulärt uttalande. Varför kollar man inte upp detta eller funderar på trovärdigheten hos källan?

– Med facit i hand så kanske det blev fel. Vi får sätta oss ner och utvärdera den här publiceringen internt. Men det här kom som sagt in under kvällen när vi hade begränsade möjligheter.

 

Men är det under kvällen när ni har begränsade resurser som man ska kontakta er för att få in vad man vill i tidningen? Är det en godkänd ursäkt?

– Nej, det är ingen godkänd ursäkt och vi hade kanske haft möjlighet att vänta en dag med publiceringen, men vi jobbar ändå med nyheter och vi fick in det här genom att vi såg att fällan var anmäld hos polisen och då ville vi berätta det för våra läsare.

 

Kommer det några fler förtydliganden kring detta fall i tidningen?

– Det kan säkert komma ytterligare något om detta, det kan det.

En privatperson har nu anmält skribenten av artikeln till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev