Tiaminbrist i naturen leder till att färre eldrar i Östersjön. Läget anses som akut. Foto: Kenneth Johansson

Tiaminbristen akut för ejderstammen i Östersjön

Tiaminbristen hos fåglar och däggdjur på norra halvklotet fortsätter att förbrylla forskarna. För ejdern och ejderbestånden i Östersjön är läget akut.

Ejderstammen i Östersjön har minskat drastiskt under de senaste tjugo åren. Ejdern är numera i många områden en ovanlig fågel, och den bakomliggande orsaken är enligt forskare vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, och SU, Stockholms universitet, en allvarlig brist på tiamin.

 

Allvarlig tiaminbrist

Allt för låga halter av tiamin kan leda till döden, men redan i ett tidigt stadie drabbar tiaminbrist ejderns förmåga att föröka sig.

– Vår forskning visar att tiaminbristen leder till att ejdern inte lyckas

Torsten Mörner, SVA.

producera tillräckligt med ungar. Antalet lagda ägg är dels lägre än normalt, och när äggen kläckts dör nästan alla ungar redan under den första levnadsveckan. Antalet ungar som överlever är så lågt att bestånden omöjligen kan upprätthållas, säger statsveterinär Torsten Mörner, SVA, som lett undersökningen.

Resultaten publicerades i dagarna i den ansedda vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Första gången som tiaminbrist hos fåglar påvisades med kemiska och biokemiska metoder var 2009. Dokumenterad tiaminbrist förekommer även hos en rad fiskarter och nyligen lades också blåmusslor, ejderns viktigaste föda, till listan över drabbade djur på norra halvklotet.

 

Hög dödlighet

– Sambandet mellan tiaminbrist och misslyckad reproduktion hos ejdern visar att det finns en tydlig koppling mellan biokemi och ekologi, och läget nu är akut, konstaterar professor Lennart Balk, SU, som deltagit i undersökningen.

Enligt forskargruppen är det viktigaste just nu är att söka efter bakomliggande orsaker till tiaminbrist – hur den har uppkommit i våra ekosystem.

 

Fakta, forskning på tiaminbrist

Lennart Balk, SU, och Torsten Mörner, SVA, med flera kolleger har undersökt tusentals musslor, fåglar och fiskar i 45 geografiska områden på norra halvklotet. I Sverige, England, USA, Kanada och Island. De kunde konstatera allvarlig tiaminbrist hos sex av sju studerade arter: Blåmussla ((Mytilus Edulis), ejder (Somateria mollissima), europeisk ål (Anguilla anguilla), amerikansk ål (Anguilla rostrata), atlantlax (Salmo salar) och öring (Salmo trutta).

Den sjunde undersökta arten, sill (Clupea harengus) visade däremot inte på tiaminbrist.

Tiaminbristen hade orsakat sämre hälsa med förändrade organstorlekar, dåliga blodvärden och sämre immunförsvar. Tiaminbrist leder också till att reproduktionsförmågan försämras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev