Svensk Jakt nummer 10

Test av termiska frontmonterade kikarsikten i Svensk Jakts stora oktobernummer

Jaktåret 2022/2023 är igång på allvar och det märks i Svensk Jakts stora oktobernummer. Det är bara att fiska upp den fullmatade tidningen ur brevlådan, sätta sig i favoritfåtöljen och ta del av alla jaktliga artiklar.

Mörkersikten är tillåtna på vildsvinsjakt i Sverige sedan några år tillbaka. Flera traditionella optiktillverkare har presenterat nya produkter, inte minst enheter som frontmonteras på vanliga kikarsikten. Svensk Jakt har testat åtta av dem.

 

Fågeljakt på norrländska prärien

Med sitt vilda västern-inspirerade förnamn och sin stora passion för jakt med skällande fågelhund kom Kid-Benny Eriksson att bli en välkänd profil i trädskällarkretsar. Vi följde med honom ut på en spännande tjäderjakt på den norrländska prärien, under det som kom att bli Kid-Bennys sista jakthöst.

 

Simulerad jakt med duvor

Du kan också läsa om en stimulerande övning – så kallad simulerad jakt – i Hedekas i Västra Götaland. Skyttarna står redo och yrkesjägaren Oskar Johansson ger hornsignal om att drevet startar. Siluetter kommer farande under stackmolnen och smällarna från hagelpiporna avlöser varandra. Men det är inte fåglar som flyger in över jaktsällskapet, utan lerduvor.

 

Skarvjakt i Svensk Jakt nummer 10.

Troféer, knivar, harar och skarvplåga

Hur det gick till när de största kronhjortarna fälldes kan du läsa om i vår trofédel av tidningen. Där hittar du uppgifter om samtliga fällda guld-, silver- och bronstroféer som mättes in av Jägareförbundet under 2021.

De hundratusentals storskarvarna i svenska vatten är inte bara ett bekymmer för yrkesfiskare och skärgårdsbor, utan också för turister, sommarboende, fritidsfiskare och för den biologiska mångfalden. Svensk Jakts Jan Henricson följde med på en samordnad aktion i Kalmarsund mot skarvplågan.

Kniven är ett mycket viktigt redskap för jägaren. I vår artikelserie om jaktkniven har vi kommit fram till hur den viktiga skötseln av knivar påverkar kvaliteten och livslängden.

I artikelserien Harens år berättar jägare, viltkännaren och illustratören Rolf Svensson i ord och bild om skogsharen.

 

Vapen och kött

I Svensk Jakts vapen- och skytteavdelning berättar Ulf Lindroth om hur förladdningar i olika material som plast-, filt- och papp presterar i kyligt väder. Han synar också det nya märket på den svenska marknaden Unique Alpine presterar. Närmare bestämt klass 1-vapnet JPR-1 Highland.

Älgjakten inleds nu även i de södra delarna av landet. Vill du ha riktigt god kvalitet på älgköttet kan det vara en bra idé att läsa expertens nio tips om hantering av älgkött från skjutet djur till ett godare älgkött på tallriken.

 

Veterinären Jonas Malmsten skriver om vildsvinsmyter i Svensk Jakt nummer 10.

Vildsvinsmyter och viltvård

Vi lär oss ständigt mer om vildsvinet, som fortfarande är ett relativt nytt vilt i Sverige. Men det finns också en del uppfattningar vars sanningshalt kan ifrågasättas. I Svensk Jakt nummer 10 listar forskaren och veterinären Jonas Malmsten nio myter om vildsvinen.

I vår viltvårdsavdelning ges ytterligare tips: här handfast om hur du på bästa sätt kan anlägga ett så kallad konstgryt för räv.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 10/2022.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.
Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev