Test av övningsammunition i nya Svensk Jakt

I dagarna landar ett nytt nummer av Svensk Jakt i våra prenumeranters brevlådor. Passa på att varva ner, sätt dig i favoritfåtöljen med en god kopp kaffe och njut av jaktlig läsning.

Lars Nilsson Publicerad 23 januari 2022 - 19:20

Övningsammunition är en utrustningsdetalj som alla jägare nyttjar i mer eller mindre stor utsträckning. I det här numret har Ulf Lindroth testat nio olika sorters övningsammunition där faktorerna precision och kulhastighet synats ordentligt i sömmarna. Resultatet läser du i Svensk Jakt nummer 2/3.

 

Under jaktåret 2020/2021 fälldes 158 809 vildsvin och 82 827 älgar i vår avlånga land visar den statistik som Svenska Jägareförbundet samlat in. Vår reporter Jan Henricson har tittat närmare på statistik om samtliga fällda vilt i Sverige under förra jaktåret. Här läser du hur många skogsharar, tjädrar, dov- och kronhjortar som fälldes ifjol.

Sverige är ett varierat jaktland där jaktformerna skiljer sig mellan landets olika geografiska delar. En som njuter av jakt i både norr och söder är Anders Eldebrink. Vår reporter Lars-Henrik Andersson har tagit rygg på Anders när han jagar dovhjort i Södermanland samt älg i Norrbottens inland.

 

Varg och björn lever i stor utsträckning på älgkött. Men hur påverkar egentligen dessa predatorer älgjakten för jägare som har varg och björn på sin jaktmark? Vår reporter Olle Olsson har tittat närmare på vad forskningen säger. Dessutom ger älgprofessor Göran Ericsson tips hur du som jägare ska agera.

Gillar du snö och vintriga skogslandskap kan du följa med Peter Henningsson på en vacker toppjakt på tjäder i Dalarna där han efter en lång och krävande jaktdag till sist får en tjädertupp i hårkorset.

 

Den svenska licensjakten på varg har genomförts under goda snö- och spårförhållanden. Vår reporter Lars-Henrik Andersson har varit med under den första veckan i ett jaktlag i Dalarna där flera vargar fällts. Du läser allt om vargjakten på nyhetsplats i Svensk Jakt nummer 2-3 och här på Svenskjakt.se.

Jägareförbundet har fått en ny generalsekreterare i Dag Lidén. Svensk Jakts Martin Källberg har tagit pulsen på förbundets nya chef som bor i Stockholm, men som ursprungligen kommer från Västerbottens inland. Du möter honom i en intervju.

 

Drömmer du om att bygga en egen jaktbil?

Christian Larsson är en ivrig jägare som under pandemin lagt 1 000 timmar på att bygga om en Volkswagen Transporter till den optimala jaktbilen med extra allt. Du kan läsa hur han tänkt och funderat i Svensk Jakt nummer 2-3. Filmen hur han byggt jaktbilen med värme och sovmöjligheter ser du här på Svenskjakt.se.

Christian byggde sin egen jaktbil: ”Jag är mycket nöjd med helheten”

I vår Vapen & skytteavdelning ger Ulf Lindroth tips om vad du ska tänka på vid valet av hagelbössa. Det här är del två i artikelserien och här läser du om val av kaliber, trångborrning, piplängd, vikt och ytterligare detaljer på hagelgeväret.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 2/3–2022.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev