I dagarna kommer ett fullmatat nummer av Svensk Jakt att landa i brevlådorna. Foto: Lars Nilsson

Test av hundburar och jaktliga äventyr i Svensk Jakt nr 11

När kylan och mörkret kryper på är det läge att slå sig ner i favoritfåtöljen och läsa Svensk Jakt nr 11, som i dagarna landar i våra prenumeranters brevlådor. Där bjuds bland annat på en spännande rävjakt, test av hundburar och en dovhjortsjakt där hundföraren fick en skovel i pass.

Självklart ska den fyrbenta jaktkamraten åka både säkert och komfortabelt till era jaktliga äventyr. I nästa nummer av Svensk Jakt har Christian Larsson och norrbottenspetsen Tintin testat fem olika hundburar.

Pang! Vad var det som hände? Mats står på den mossbeklädda stenhällen och småler. Det ryker ur övre pipan på hagelbocken när han plockar ut tomhylsan. 30 meter bort ligger räven. Den andra för dagen. Följ med på rävjakt tillsammans med Mats och Lena Larsson i Flarken i Västerbotten.

Sedan utbrottet av afrikansk svinpest i Fagersta har jägarnas insatser prisats av bland annat landsbygdsminister Peter Kullgren och Jordbruksverket. I tidningen läser du om de stora insatser som gjorts av frivilliga jägare för att stoppa den fruktade smittan.

Antalet vargar som får fällas under licensjakten som inleds i januari blir endast 36, enligt beslut från länsstyrelserna. I Svensk Jakt nr 11 får det veta allt du behöver om den kommande vargjakten.

Johnny Svensson hinner inte gå mer än 30 meter in i såten innan det blir upptag. Blandrasen Vilde driver med intensiva skall i tydlig riktning mot honom. Johnny tar sig snabbt fram till ett något glesare parti längs en skotarväg, just i tid för att möta skoveln som kommer rakt mot honom. Följ med på jakten utanför Ankarsrum i Kalmar län.

Under förra året mätte Jägareförbundets hornmätare in 330 medaljhorn av dovhjort. 88 av dem till guld. Du läser även hur det gick till när några av de största guldhjortarna fälldes, när skyttarna berättar om jaktäventyren.

För 40 år sedan stals Lennart Anderssons Beretta 686. I början av 2021 kom vapnet till rätta och återlämnades till sin ägare, något som ledde till att Lennart hamnade i en rättslig process med Polismyndigheten. Under tiden den pågick skrotades hagelbössan, som var i nyskick.

Som elvaåring tvingades Jonas Johansson amputera ett ben. Motgångarna hade kunnat knäcka honom, men resultatet blev det motsatta. Nu driver han projektet Jakten för alla och har som mål att hjälpa funktionsvarierade att våga ta steget ut i skogen – och stärka jägarkåren. Följ med hundföraren Jonas Johansson på älgjakt.

Många jägare kombinerar nytta med nöje genom att försöka optimera precisionen i sina kulvapen. Det kan vara roligt i sig, samtidigt som jaktskotten kan bli säkrare om arbetet ger resultat. Men jakten på precision rymmer en del fallgropar.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev