Publicerad 9 maj 2017 - 09:05

Rådjursdrivaren Lakrits har varit ute på äventyr men är nu hemma igen. Foto: Privat

Tax på villovägar – ett lyckligt slut

När Leif Albinssons två strävhåriga taxar försvann hemifrån i onsdags kväll hade han snart en av dem åter. Den andra fick han hämta sju mil bort där någon släppt hunden lös i Stadsparken i Jönköping.

För familjen Albinsson i Mörteryd mellan Vetlanda och Nässjö som blev av med sina två strävhåriga taxar i onsdags kväll blev det några oroliga timmar.

På morgonen nästa dag fick Leif Albinsson ett telefonsamtal från en person som sett hundarna inte så långt bort.

– Jag körde direkt dit, men när jag kom fram fanns där bara en hund. Den andre, min fyraårige duktige hane Lakrits, var fortfarande borta, säger Leif Albinsson.

 

Körde vidare

Lite senare ringde en bekant och berättade att ”en dam” kommit till en grannby 1,5 kilometer bort och frågat om någon kände till en tax som hon tagit upp i bilen på landsvägen mellan Vetlanda och Nässjö.

– De hade ringt till en jägare i trakten för att fråga, men när han inte var hemma åkte hon uppenbarligen vidare med hunden, berättar Leif Albinsson.

Genom kontakter, bland annat en som hade fått information via Facebook, fick Leif Albinsson senare veta att taxen fanns på ett hundpensionat utanför Jönköping.

– Vad jag fått veta är att den person som tog upp hunden på vägen släppte lös den i Stadsparken i Jönköping. På något sätt hade polisen tagit hand om hunden och kört den till hundpensionatet.

 

Två slutsatser

Taxen är chippad och ska vara registrerad i Jordbruksverkets register, men av någon anledning fungerade inte det, och polisen kunde därför inte kontakta Leif Albinsson direkt. Lyckligtvis fick han kännedom om var hans hund fanns på annat sätt.

– Jag ska kolla upp varför det inte fungerade. Kanske måste vi sätta i ett nytt chip, säger han.

Av det som hänt tänker Leif Albinsson två saker:

– För det första tycker jag det var bra att personen tog hand om hunden när den uppehöll sig på en trafikerad landsväg. För det andra tycker jag det är märkligt att hon tog med den så långt för hon måste ju förstått att den kom från närområdet. Det hade ju varit bättre att hunden släppts lös i grannbyn en dryg kilometer bort än i Stadsparken i Jönköping, säger han.

 

 

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram