Tax dödad av varg i Småland

En strävhårig tax har dödats av varg en mil söder om Sävsjö i Jönköpings län. Taxen drev rådjur när den blev attackerad. Länsstyrelsen bekräftar att det är en varg som dödat hunden.

Den tragiska händelsen inträffade en mil söder om Sävsjö i lördags. Taxen hittades svårt skadad och togs till veterinärklinik, men hundens liv gick inte att rädda. Skadorna var allt för allvarliga.

Jägarna trodde inledningsvis att taxen skadats av vildsvin, men när de senare spårade vid platsen hittades inga vildsvinsspår. Däremot stora hundspår, och misstankar om att det var en varg väcktes.

 

Mot daglegan

– När vi senare undersökte platsen och gick i spårlöporna konstaterade vi att det är en varg som skadat hunden så illa att hundens liv inte gick att rädda. Händelsen är snarlik det som en beagle råkade ut för i Kalmar län förra vintern. Hunden har drivit rådjur rakt in mot där vargen haft daglega. Den har alltså inte förföljt hunden, säger Kjell Mohlin, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Antagligen, menar Kjell Mohlin, förklarar det att inte taxen dödades direkt på platsen.

– Det verkar mer som att vargen bitit ett par gånger i irritation än att den verkligen attackerade hunden i syfte att döda den. Men för en liten tax är ju det tillräckligt, tyvärr, säger Kjell Mohlin.

 

Går långt

Slutsatserna som drogs vid spårningen bekräftades när hunden undersöktes. Enligt Kjell Mohlin råder det ingen tvekan om att det rör sig om varg.

Länsstyrelsen har inte haft kännedom om att det funnits varg i den här delen av länet.

– Vi har fått uppgifter om att det rört sig varg mot gränsen till Kalmar län, men inte söder om Sävsjö. Den är helt okänd för oss, säger Kjell Mohlin.

– Men vargar rör sig snabbt över stora områden. Vi hade tidigare i höst en varg som befann sig i norra delen av länet. Det är möjligt att det är samma varg.

Några rekommendationer till jägarna vill länsstyrelsen inte ge. Om inte vargen har slagit ett större byte och för den skull finns kvar i området, kan den redan vara långt där ifrån.

– Den kan dyka upp var som helst. Vi har ingen aning om i vilken riktning vargen förflyttar sig, säger Kjell Mohlin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev