Viltolyckorna i Falun har halverats genom initiativet, och främst gäller det olyckor med rådjur. Foto: Johan Bjurer

 

Tätortsnära jakt halverar viltolyckorna

Varje år sker över 2.500 viltolyckor med rådjur i Dalarna. Rådjuren rör sig ofta kring byar och tätorter där man av historiska och praktiska skäl inte jagar. I Falun bildades 2019 jaktlaget Falu viltförvaltning för att minska viltolyckorna i trafiken och förvalta rådjuren runt staden på ett hållbart sätt.

Med Anders Wiklund i spetsen jagar Falu viltförvaltning tätortsnära ett antal helger per säsong. På lagets 1.500 hektar har man sedan starten i januari 2019 haft en framgångsrik jakt. Detta har resulterat i att snittet på antalet viltolyckor minskat med cirka 50 procent.

Stora kostnader

Försäkringsbolag brukar säga att varje viltolycka kostar samhället omkring 40.000 kronor, det blir alltså en hel del pengar som sparas in genom denna jakt.

– Vi jagar i nära anslutning till friluftsområden och promenadstråk. Därför jagar vi alltid med hagel och ser till att berätta för alla förbipasserande vad vi håller på med. Alla jägare som deltar har också gått en kurs hos Studiefrämjandet innan de får vara med på jakterna och fler utbildningstillfällen kommer i vår, berättar Anders Wiklund.

 

Anders Wiklund och Falu viltförvaltning jobbar för att förbättra trafiksäkerheten i området. Foto: Privat

Marken som Falu viltförvaltning jagar på är kommunens och initiativet beskrivs som ett gott samarbete mellan Falu kommun, jägarna och Dalarnas försäkringsbolag.

Försäkringsbolaget sponsrar jaktlaget med saltstenar och pellets till utvalda foderplatser, för att leda bort viltet från vägarna. Detta tillsammans med det ökade jakttrycket har halverat antalet viltolyckor med rådjur på fyra år.

Viktig kunskap

– För att minska antalet viltolyckor i länet ser vi att vi behöver tänka nytt kring förvaltningen av rådjur. Vi behöver jaga säkert i byar och tätorter och vi behöver fodra djuren på rätt platser i skogen. Att sprida kunskap om detta och vår ”Falumodell” är något vi arbetar med just nu och intresserade är välkomna att höra av sig, säger Anders Wiklund.

Förutom att minska viltolyckorna har Falu viltförvaltning också skänkt en del kött till Riastugan i Falun, en plats för människor som har det svårt och kanske inte har tak över huvudet.

 

Malin Liljeholm

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev