Martin Andersson med plotten Colt och ett av de lodjur han varit med på i Östergötland. Foto: Privat

Taggade jägare inför lodjurspremiären

Premium

Inför årets lodjursjakt är det många jägare som har hjälpt till och rapporterat in spår och synobsar till landets länsstyrelser. Allt för att få rättvisa inventeringsresultat och svar på hur stark lodjursstammen verkligen är.

Runt Bollnäs i Gävleborg jagar Mattias Eriksson och Pär Andersson gärna lodjur med sina smålandsstövare. Med en tilldelning på 20 lodjur hoppas de att få skjuta något under jakten.

 

Kontaktnät

– I år har vi tre smålandsstövare att jaga med, en är en avkomma efter Treo och gör nu sin debut, säger Pär Andersson och fortsätter:

– Tyvärr har ju Mattias brutit handleden så vi får se om han kan bli med på lojakten. Vi har ett bra kontaktnät med jägare som gör ett fantastiskt arbete med spårning. Utan dem vore det mycket svårare att få till lodjursjakten. Så vi och hundarna kommer gärna om det finns lodjursspår.

 

Mattias Eriksson och Pär Andersson med smålandsstövarna Sandrevets Treo och Barsjötorps Igor och ett lodjur som sköts förra säsongen. Foto: Privat

Bra samarbete

I Östergötland vilket är ett relativt nytt län inom lodjursjakt där det nu i år får skjutas tio lodjur. Detta tack vare ett bra samarbete under inventeringen av lodjur mellan jägarna och länsstyrelsen i Östergötland.

Länet är indelat i två områden, där Motala ström är en gräns.

 

Spårsnö

En av de duktiga lodjursjägarna i Östergötland är Martin Andersson. Han har varit med på flera lyckade lodjursjakter i länet med sin kompanjon Björn Lindberg och deras rovdjurshundar.

Krav på registrering för lodjursjakt

Martin ägnar mycket tid åt lojakten och har en plotthund vid namn Colt som han har använt flitigt under de år lojakt ägt rum i länet.

 

Ny unghund

– Nu är Colt elva år och detta är kanske sista jaktåret med honom. Men jag har en unghund efter Björn Lindbergs treeing walker coonhound Tessla som ska prövas nu i år, så jag hoppas på framgång under lojakten. Vi har en stark lodjursstam vilket samarbetet mellan jägare och länsstyrelsens personal visat under inventeringen. Får vi spårsnö blir det nog en kort och intensiv jakt, säger Martin Andersson.

 

Emil Eriksson, finnstövaren Tord och ett stort lodjur. Foto: Privat

I Jämtland blev tilldelningen 24 lodjur i sex områden, och då är sex djur redan skjutna under skyddsjakt.

En av många jämtländska lojägare som ska ut 1 mars är Emil Eriksson ifrån Täxan i Strömsunds kommun. som gärna jagar rovdjur med sin finnstövare Tord.

– Vi är några här som ska ut och jaga i område 3. Nu hoppas vi på bra förhållanden så blir de fyra lodjuren på licensen snart fällda, säger Emil Eriksson.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev