Visenter som tidigare utplanterats i Kaukasus. Foto: WWF

Svenska visenter förstärker frilevande population

Fyra visenter från Småland och Blekinge ska förstärka den vilda populationen av visenter i den rumänska bergskedjan Karpaterna. Målet är ett bestånd på ett 50-tal djur.

Det är Världsnaturfonden WWF som i samarbete med bland andra European Bison Conservation Center tagit initiativet till att frakta fyra kvigor, två från Kosta safaripark och och två från Eriksbergs naturreservat i Blekinge, till nya betesmarker i Karpaterna. 

Resan beräknas ta cirka 24 timmar.

Pågående utplantering

Målet är att stärka den lilla stam som redan finns i området, för att öka de öppna betade ytorna och stärka den biologiska mångfalden.

– Det här är ett spännande projekt som ska stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Visent från Kosta safaripark 2023. Foto: Tommy Svensson

Växande stam

Totalt beräknas det idag finnas omkring 8 000 vilda visenter i ett tiotal av Europas länder, och då främst i östra Europa.

Det är fjärde gången som visenter flyttas från Sverige till Rumänien, där djuren nu finns i tre bergsområden.

Visenter i Europa

Visenten, eller europeisk bison som den också kallas, är Europas största landdäggdjur. För ungefär 10 000 år levde den vilt i Sverige. Visenten utrotades i det vilda i slutet av 1920-talet, men har kommit tillbaka via utplantering. Djur från hägn i fångenskap har satts ut i Polen, Vitryssland, Litauen, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Rumänien och Tyskland.
Källa: Världsnaturfonden WWF

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev