Naturvårdsverket har gett klartecken för fångst av 40 tjädrar i Västerbotten. Fåglarna ska sättas ut i Polen för att stärka landets tjäderpopulation. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svenska tjädrar ska flyttas till Polen

Naturvårdsverket har sagt ja till att 40 stycken tjädrar får fångas i Västerbotten för att planteras ut i Raszów skogsdistrikt i sydvästra Polen.

Projektet med att sätta ut tjäder och orre i Polen och Tyskland har pågått några år men på grund av coronaviruset med åtföljande resestopp kunde inga fångster göras förra året. Därför har fångstplanerna flyttats fram till i år.

Det är på SCA:s och Sveaskogs marker i Västerbotten som fåglarna ska fångas in för att sedan fraktas till Polen.

 

Fångas med håv

Naturvårdsverkets tillstånd gäller att fåglarna får fångas med metoder som annars inte är tillåtna som exempelvis nät, fällor eller att fåglarna fångas med håv från bil.

Sedan ska länsstyrelsen, Jordbruksverket, polisen och markägarna ge sina tillstånd för infångning och flytt till Polen.

För att enklast fånga fåglarna skriver Naturvårdsverket:

”Fångstmetoderna som planeras att användas utnyttjar att tjädrarna under en begränsad tid gärna vistas i större antal på begränsade områden. Naturvårdsverket bedömer därför att jakten måste få ske utom ordinarie jakttid för att kunna genomföras på ett effektivt vis. Naturvårdsverket anser att fångst av tjäder med hjälp av håvar och nät från bil och med hjälp av fångstburar i detta fall är lämpliga metoder utifrån projektets utformning. Naturvårdsverket medger därför att fångst av tjädrar får ske användandes ej godkända håvar, nät och fångstredskap i enlighet med 15 b § jaktförordningen.”

 

Gott om fågel

Hur påverkas då tjädertillgången i Sverige av den här typen av flyttningar till Polen?

– Vi har gott om tjäder så 40 fåglar till Polen har mycket liten påverkan på hela populationen, säger Nils Mårtenson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Han menar att det som främst bestämmer tjäderpopulationens storlek är predatortrycket och vårvädret.

– Är det en kall och fuktig vår så fryser många kycklingar ihjäl och det märk direkt på antalet vuxna fåglar, säger Nils Mårtenson.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev