29 europeiska djurrättsorganisationer uppmanar EU-kommissionen att snarast återuppta överträdelseförfarandet mot Sverige gällande licensjakten på varg. Organisationerna vill även att lodjursjakten stoppas. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson & Kristoffer Pettersson

Svenska organisationers uppmaning till EU: Stoppa jakten på varg och lodjur

29 europeiska djurrättsorganisationer uppmanar EU-kommissionen att snarast återuppta överträdelseförfarandet mot Sverige gällande licensjakten på varg. Organisationerna vill även att lodjursjakten stoppas.

Kraven framgår i ett brev som organisationerna skickat till EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius. I brevet skriver de bland annat att den svenska vargstammen inte uppnått gynnsam bevarandestatus som det beskrivs i EU-kommissionens riktlinjer. Organisationerna anser att det krävs en mycket större vargstam och kraftigt förbättrad genetik.

Biologisk mångfald

Vidare hävdar de att licensjakten dramatiskt hotar den svenska vargpopulationens överlevnad. Detta skulle i så fall även påverka det europeiska djurlivet och den biologiska mångfalden, anser de 29 organisationerna.

Stopp för lojakt

Det senaste året utökades tilldelningen på lodjur eftersom lodjursstammen ökar kraftigt i södra Sverige. Det här gillar inte djurrättsorganisationer. De vänder sig mot licensjakten på lodjur och uppmanar därför EU-kommissionen att stoppa jakten.

Djurskyddet med flera

Bland organisationerna som undertecknat brevet återfinns Djurskyddet Sverige, World Animal Protection Sweden och Djurens Rätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev