I dagarna landar Svensk Jakt nummer 9 i prenumeranternas brevlådor. Foto: Lars Nilsson

Svensk Jakts stora älgjaktsnummer

I fullspäckade Svensk Jakt nummer 9 får du följa med till Kärrbäcks älgjaktlag där byn verkligen lever upp under första älgjaktsveckan. Vår reporter Lars-Henrik Andersson tar rygg på hundföraren Jonas Ylikangas och får smyga in på ett fint ståndskall på ko och kalv.

Lars Nilsson Publicerad 25 augusti 2021 - 06:00

Du kan också ta del av var i landet de största älgtroféerna fälldes och mättes in under fjolåret. Totalt mätte Jägareförbundets trofémätare 318 medaljhorn av älg, varav 67 guld. Hur det gick till när de allra största älgtjurarna fälldes kan du också läsa om, där skyttarna berättar om de spännande ögonblicken när guldtjurarna fälldes.

 

En billig produkt som kan vara räddningen under kalla jaktdagar är handvärmare av engångstyp som fungerar under ett antal timmar. Motorn i de här produkterna är ett järnpulver som aktiveras då plastförpackningen rivs och de kommer i kontakt med syre. Det visade sig i Svensk Jakts test att handvärmarnas förmåga att ge värme varierade stort.

 

Gillar du rävjakt har du en högtidsstund framför dig. Vår reporter Ulf Lindroth ger i en artikelserie sina bästa tips för en lyckad rävjakt. Vi följer också med på en vindpinad rävjakt i Skåne, där jägare och hund inte bara tampas med de finurliga rävarna utan också moder natur som bjuder på både regn och blåst.

 

I artikelserien Jaktkniven berättar vi om kniven som efter vapnet är jägarens viktigaste redskap. I första delen kan du ta del av den svensk knivhistorien där bland annat historien om Moraknivens födelse beskrivs.

 

Hur många älgar som ska skjutas i Sverige är ett omdiskuterat ämne. I Svensk Jakt får du facit på hur många älgar som fällts i landet under föregående jaktår, 2020/2021. I flera län har avskjutningen ökat, i några ligger den stabilt jämfört med jaktåret 2019/2020 och i några län har avskjutningen minskat.

 

I vårt stora älgjaktsnummer har fotografen Hans Berggren i bilder berättat om årets stora begivenhet i Ounisjoki älgjaktlag där man låter jakten ta den tid den förtjänar. Här jagar man varje dag under den drygt en månad korta säsongen.

 

Vår reporter Jan Henricson har träffat optikern Niclas Midestad som berättar om hur du på ett enkelt sätt ställer in okularet på kikarsiktet.

– Det är anmärkningsvärt många jägare som inte känner till att man på de allra flesta kikarsikten kan ställa in skärpan med en anpassning till den egna synen, och inte bara använda förstoringen för att se bättre, säger han.

Niclas tips och tricks kan du ta del av i Svensk Jakt nummer 9.

 

I artikelserien Dovviltets år har jägaren, viltkännare och illustratören Rolf Svensson kommit fram till hjortens horn.

 

För jägaren är fyrhjulsdrift och hög markfrigång viktiga egenskaper hos en bra jaktbil. Men den ska också klara vardagen och vara komfortabel på långresan. Vi har testat fyra jaktbilar: Honda CR-V hybrid, Hyundai Tucson hybrid, Land Rover Defender och Mercedes GLB.

Så här års tänker många jägare dessutom på inskjutning. En del ber en jaktkamrat om hjälp, men det finns goda skäl att göra jobbet själv. Vår Vapen & Skytte-redaktör Ulf Lindroth ger några smarta tips som förbättrar och förenklar den viktiga inskjutningen av kulvapnet.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 9.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev