Efter omfattande kritik mot jägarexamens digitala teoriprov ska nu Naturvårdsverket se över provet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svensk Jakts granskning tog skruv – Naturvårdsverket ser över teoriprovet

Efter Svensk Jakts granskning och den omfattande kritik som har framförts mot jägarexamens digitala teoriprov, ska nu Naturvårdsverket se över provet. Men billigare omprov står inte på agendan.

Carl-Johan Lindström.

– Nu när det funnits synpunkter behöver vi ta till oss dessa, som då blir en viktig del i den fortsatta utvecklingen av provet. Tillsammans med jägarorganisationerna är ambitionen också att hitta de frågor som bäst fyller syftet med provet. Frågorna ska fånga provtagarens kunskaper på ett bra sätt eftersom jakt kräver ett stort ansvar både när det gäller säkerhet och jaktetik, utan att bli för svåra, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, i ett pressmeddelande.

 

Bli bättre

I början av 2021 blev teoriprovet för jägarexamen digitalt. De främsta anledningarna till förändringen var att uppnå enkelhet, tillgänglighet och att det nya provet skulle bli än bättre på att testa blivande jägares teoretiska kunskaper.

Allt färre klarar jägarexamens teoriprov

Man ville också få bort det fusk som ibland förekom, då frågorna i pappersproven var vitt spridda.

 

Samma områden

I det digitala teoriprovet har fler provfrågor skapats inom varje ämnesområde, dessa slumpas sedan till provtagarna.

Kursledare: Jakten riskerar att bli en klassfråga

– Det är fortfarande samma kunskapsområden som ligger till grund för frågorna och svaren går att finna i det utbildningsmaterial som jägarorganisationerna erbjuder. Det finns dock nu ett större urval av frågor som också representerar en större del av det som bedömts som relevant kunskap för en nybliven jägare. Ambitionen har inte varit att göra provet svårare utan syftet har varit att bättre fånga de kunskaper en nybliven jägare behöver ha, säger Carl-Johan Lindström.

 

Jägarnas organisationer

Vid framtagandet av det nya provet samarbetade Naturvårdsverket med jägarorganisationerna som också är delaktiga i arbetet med att vidareutveckla provet. De har också ingått i den samrådsgrupp som granskat och godkänt frågorna.

Väl pålästa misslyckas med jägarexamen

– Samarbetet har fungerat bra och är viktigt för att det ska bli ett bra resultat och bra frågeunderlag. Jägarorganisationerna är ju de som står närmast jägarna och deras kunskaper är avgörande för oss i arbetet med att hitta rätt nivå på frågorna, säger Carl-Johan Lindström.

 

Omprov

Naturvårdsverket har dock i nuläget inga planer att sänka kostnaden för omprov.
– Naturvårdsverket tjänar inga pengar på provet, utan de avgifter som betalas in går till att finansiera verksamheten kring jägarexamen, till exempel provledare och IT-system, säger Carl-Johan Lindström, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev