Svensk Jakt nummer 10: Äntligen drevjakt!

Nu levereras Svensk Jakt nummer 10/2024 till våra prenumeranters brevlådor. Där kan du bland annat läsa om en spännande drevjakt med terrier utanför Enköping, det nya världsrekordet för bocktrofé, ett test av stabila skjutstöd, en händelserik jakt i älgarnas Mecka och mycket, mycket mer.

Drevjakt

Den beskrivs som en mångsidig jakthund – den tyska jaktterriern. Mathias Kaneberg har tre tyska jaktterriers som 
jagar allt från rådjur till älg. Den här jakthelgen blev det både drev och ståndskall på vildsvin.

Så sprider olika hagelmaterial

Förra året ändrades reglerna för blyhagelanvändning under jakt. Alternativhagel är fortfarande en relativt okänd storhet för många jägare, så här bjuder vi på en pusselbit till patronvalet. Det är i princip ett enkelt, praktiskt test av teoretiska råd gällande hagelsvärmens täckning.

Guldhjortarna

2023 mätte Jägareförbundet in 145 troféer av kronhjort. 35 av dem fick guldmedalj. I Svensk Jakt nummer 10 berättar skyttarna hur det gick till när de största kronhjortarna fälldes.

Fagersta ett år efter utbrottet av afrikansk svinpest

I slutet av augusti var det ett år sedan de första vildsvinen som smittats med afrikansk svinpest påträffades intill soptippen strax utanför Fagersta. Jägarna som från början arbetat med att bekämpa utbrottet kan se tillbaka på ett omtumlande år då inget varit sig likt. Samtidigt har de all rätt att känna stolthet över sina insatser.

Följ med till SVA när rovdjuren obduceras

På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fylls frysarna med skjutna vargar. En efter en undersöks de – och det gäller inte enbart vargar. Förra året obducerade SVA fler än 1 000 stora rovdjur. Följ med till obduktionsrummet på SVA när en skjuten vargundersöks.

Test av skjutstöd

Vid stående jaktskott i allmänhet – och smygjakt i ett öppet landskap med halvhög vegetation i synnerhet – är fyrbensstöden helt enkelt bäst. Den insikten har spridit sig och utbudet av stöd har växt. Svensk Jakt har testat nio skjutstöd.

Jakt i älgarnas Mecka

Om det finns ett Mecka för älgar är området där Vindelälven och Umeälven strålar samman i Västerbottens kustland en stark ­kandidat. Här samlar massor med älg under senhösten – och avskjutningen är högst i landet. Höga förväntningar låg i luften när Svensk Jakt följde Selets jaktlag.

Jakt och hjältar i svunna tider

Håller fortfarande den svenska bocken från Vittskövle världsrekord när det gäller rådjurstroféer? Svaret på den frågan är nej. Två gånger om. Läs mer om den nya världsrekordbocken i Svensk Jakt nummer 10.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 10/2024.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev