I dagarna landar ännu ett fullmatat nummer i prenumeranternas brevlåda. Foto: Hans Berggren & Skrämdump

Nytt nummer av Svensk Jakt – Duellen: Halvautomat vs AR15

I dagarna landar Svensk Jakt nummer 7/2024 i våra prenumeranters brevlådor. Där läser du bland annat ett annorlunda älgjaktreportage där journalisten Sofie Lantto berättar om sin första älgjakt där hon även skjuter sin första älg, test av underställ, en duell mellan en vanlig halvautomat och en AR-15 samt mycket mer.

Min första älgjakt

”Det var efter att en jämthund, och sedan en till, flyttade hem till oss som jag bestämde mig för att börja jaga. Jag vill vara med när hundarna gör det roligaste de vet, det de är ämnade för att göra,” skriver Sofie Lantto. Följ med henne på den första älgjakten i norra Lappland där bland annat Sveriges största myr ligger, nästan lika stor som Blekinge län.

Duellen: AR-15 vs vanlig halvautomat

En traditionell halvautomat och en av Armalite Rifle-typ levererar i grunden samma funktion. Med nya regler för halvautomatiska kulgevär för jakt har de klassiska modellerna med ­jaktligt utseende och ursprung fått sällskap av andra typer. Valet mellan traditionell eller modern halvautomat avgörs nog ofta av personlig smak, men det finns även praktiska skillnader. Vi kollar vilken som är bäst.

Test: Merinounderställ

Moderna jaktkläder är mycket ofta gjorda av syntetmaterial. Men inte alla. När det gäller ­underställ för jaktens kombination av ansträngning och vila – samt värme, kyla och fukt har merinoull få utmanare. Vi har testat nio merinounderställ.

Jägartips: Så får du stora galtar på marken

Drömmer du om att någon gång kunna fälla en galt med en riktigt stor trofé? Här kommer några tips.

Vildsvinsläget: Färre skjutna vildsvin

Vildsvinsavskjutningen fortsätter att minska, om ändå inte så dramatiskt som förra jaktåret. 2021/2022 minskade ­avskjutningen med 25 procent, nu ligger ­minskningen på 5 procent. Jaktåret 2022/2023 fälldes 112 712 vildsvin. Det är en minskning med 5 553 djur från föregående jaktår.

Får jaga med fyrhjuling

Stefan Edvardsson, Trollhättan, lider av MS och har svårt att gå. Men tack vare ett generöst beslut från Länsstyrelsen i Västra Götalands län har han den senaste jaktsäsongen åter kommit ut till skogen igen, på riktigt.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 7/2024.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev