Publicerad 26 april 2022 - 19:29

Svensk Jakt nr 5: Älgjägarna tvivlar på meningsfull älgjakt i framtiden

Inom de närmaste dagarna levereras ett färskt nummer av Svensk Jakt till våra prenumeranters brevlådor.

I Svensk Jakts stora älgenkät sågar älgjägarna skogsbolagen i frågor om älgförvaltning och samarbetsklimat. På frågan om jaktlaget offentligt kan uttrycka åsikter om skogsbolagen i älgförvaltningen svarar 70 procent att de är ”försiktiga” eller ”nej”.

På frågan om det kommer att gå att bedriva en meningsfull älgjakt i framtiden svarade 58 procent ”Nej” och 30 procent var osäkra. Läs mer om Svensk Jakts stora älgenkät i tidningen eller på Svenskjakt.se.

 

 

Älgjakt kan du läsa mer om på nyhetsplats: För första gången sedan mitten av 1970-talet ser avskjutningen 2021/2022 ut att hamna under 80.000 fällda älgar. På nyhetsplats kan du även läsa om att Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen.

 

Att möta våren vid bäverbäcken är populärt bland jägare. I nya numret av Svensk Jakt läser du om bäverjakt där fokus ligger på den besvärliga bärgningen. Simma, vada, båt, kanot, teleskopstång och svaga isar är några av utmaningarna som du läser mer om i tidningen.

 

Att vara skyddsjägare i tätort är inget för dunungar. Svensk Jakt följer med Bosse Hallberg i Åkersberga som berättar med om vilka avvägningar som krävs för att bli en framgångsrik skyddsjägare i bebyggelse.

När kamouflageställ inte bara har mönster utan dessutom struktur kan användaren bli verkligt svår att upptäcka för viltet. Vid de flesta jaktformer är detta överkurs, men det finns tillfällen när ett tredimensionellt ställ ger en viktig fördel. Vi har testat fem alternativ.

 

Räven är ett av världens mest spridda rovdjur. Priset på rävpäls har gått ned kraftigt och det är inte längre möjligt att jaga för ekonomisk vinning. Rävjakten bedrivs därför numera främst i viltvårdande syfte, för att begränsa rovdjurstrycket på småvilt och rådjur. I Svensk Jakt nummer 5 berättar illustratören och viltskådaren Rolf Svensson om räven under årstiderna.

 

I vår Vapen & skyttedel tittar Ulf Lindroth närmare på den franska rakrepetern Chapuis Rols Soft Touch. Han ger också nyttiga och praktiska tips för ett bättre hagelskytte i Hagelskolans del tre. De första två delarna hittar du i Svensk Jakt nummer 1 och 2/3 2022.

 

I Viltsmak får du lära dig att förvandla ett torrt tjäderbröst till en läcker tjälknul där Lennart och Agneta Berglund ger sina bästa recept: ”Låt brösten stå i ugnen till önskad innertemperatur: 55 grader ger rött kött, 65 grader grader rosa kött, 75 grader helt genomstekt. Familjen Berglund föredrar 70 graders innertemperatur”. Du får också recept på en god tjädergryta och viltfärs på tjäder.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 5/2022.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram