Svensk Jakt 2–3/2024. Foto: Lars Nilsson

Svensk Jakt nr 2-3: Test av 12 ljuddämpare

I dagarna landar Svensk Jakt nr 2-3 i våra prenumeranters brevlådor. Där läser du bland annat om testet av 12 ljuddämpare, säljakt på havsisen, rådjursjakt med drever, effekterna av ett totalt blyförbud  och mycket mer.

Test av 12 ljuddämpare

I dag är ljuddämpare i princip standardutrustning på kuljaktvapen i Sverige. De skonar hörseln för jägare och hund, dämpar rekylen och minskar skyttebuller. Svensk Jakts Ulf Lindroth har testat 12 medelstora standarddämpare.

Det sista stora jaktäventyret

Säljakten på havsis har långa traditioner. Vi har besökt den finska delen av Bottenviken där den före detta yrkesfiskaren Jouni Leinonen sadlat om till jaktguide och arrangör av säljakt. I bildreportaget från fotograf Hans Berggren får vi hänga med ut på den vanskliga vårisen i jakten på vikare.

Rovdjursjägaren som vill bli jaktjurist

Ett starkt jaktintresse fick Jenny Kvarnström att gå på djupet med rättsväsendets hemliga avlyssningar av jägare som är misstänkta för brott. Nu är drömmen att kombinera två starka intressen i yrkeslivet – jakt och juridik. 

Vacker och vass drever

Stefan Perssons drever Fallaskogens Elsa är inte bara en snygg drevertik, hon är dessutom en riktigt vass jakthund. I Svensk Jakt nr 2-3/2024 följer vi med på spännande rådjursjakt utanför Norrtälje.

Fjälljaktsfrågan: Staten kritiserar sameforskning

I den rättsliga processen mellan Talma sameby och staten hävdar Justitiekanslern att dagens forskning bedrivits utifrån en politisk agenda. Samtidigt anser landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att Renmarkskommitténs uppdrag behöver ändras. Utöver dessa två jaktnyheter får du även en sammanfattning av vargjakten 2024 i tidningens nyhetsdel. 

Om blyförbudet kommer

Inom EU pågår ett arbete som syftar till ett förbud mot bly i all ammunition. De avgörande besluten har inte fattats, men ett blyförbud är ingen omöjlighet. Om detta inträffar kommer det att få långtgående konsekvenser för alla svenska jägare. Vår Vapen & skytte-redaktör Ulf Lindroth analyserar i en grundlig artikel hur ett eventuellt totalförbyd mot bly skulle påverka dig som jägare.

Björnens födoval

I artikelserien om brunbjörnen har viltkännaren och illustratören Rolf Svensson kommit fram till björnens utseende, fortplantning och födoval.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 2–3/2024.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev