Mycket om älgförvaltning i nummer 12. Foto: Kristoffer Pettersson

Svensk Jakt nr 12/2023: Stor granskning – skogsbolag kör över länsstyrelsen

Inom de närmaste dagarna levereras Svensk Jakt nr 12 i våra prenumeranters brevlådor. Där kan du bland annat läsa vår stora älggranskning som visar att skogsbolagen struntar i länsstyrelsens beslut om älgavskjutning. Följ även med på älgjakt i Vallersta där älgförvaltningen fungerat – tre av åtta medlemmarna fått fälla en storoxe. 

Älggranskning

Länsstyrelsen i Örebro län beslutade att sänka tilldelningen i syfte att höja älgstammen. Trots dialog med länsstyrelsen vidhåller skötselområdets representant, tillika ordförande i älgförvaltningsgruppen och representant för Stora Enso, att andra siffror gäller: att 100 fler älgar än beslutat ska skjutas.

Mer älggranskning

Du kan även läsa om markägaren som fick nog. Älgstammen har nästan halverats, samtidigt som skogsskadorna ökat kraftigt. Det fick en av markägarna i älgförvaltningsgruppen att byta fot – och nu ska älgstammen höjas. Länsstyrelsen höll med, men inte Stora Enso och Sveaskog som överklagat beslutet.

Nijaks sista fjädrar

Norrbottenspetsen Nijak har ett långt jaktliv med många fällda tjädrar och orrar bakom sig. Svensk Jakt följde med husse Fredrik Lindahl och Nijak på vad som skulle visa sig bli den gamla hanhundens sista jakt i gammelskogen i Norrbotten.

Test av skidpjäxor för jakt

Vinterns jakter ställer höga krav på utrustningen. Det gäller inte minst skidpjäxorna, som behöver vara stadiga i branterna och varma i kölden. Back country-bindningar är ett utmärkt alternativ på många slags skidor och vi har testat fyra skidpjäxor för det systemet.

Jägartips: Spåra hare utan hund

Det har äntligen kommit lite nysnö och det är dags för en lektion i konsten att spåra en hare utan hund. Erfarne harjägaren Lars-Ove Fritz guidar dig rätt – steg för steg.

Duellen: Hagel kaliber 12 vs kaliber 20

I praktiken finns det två hagelkalibrar som är aktuella i ett vanligt hagelvapen: 12 och 20. De praktiska skillnaderna mellan de båda är inte särskilt stora, men de finns där – och kan avgöra valet för just dina behov.

God julmat på vilt

För de flesta jägare är julmat med inslag av viltkött en självklarhet. I Svensk Jakt nummer 12 tipsar Eriksbergs kökschef Joao de Matos om goda recept på julkryddade revbensspjäll, julpaté på and, dov eller kronhjort samt en läcker julmustsås till julbordet.
– Jag är så imponerad av svenskarnas starka julbordstradition med exakt samma traditionella rätter år från år. Den traditionen ska ni svenskar verkligen vara rädda om och fortsätta att föra vidare från generation till generation, säger Joao de Matos.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 12/2023.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2–3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev