Håll utkik efter nya numret av Svensk Jakt som i dagarna landar i brevlådan. Foto: Kjell-Erik Moseid

Svensk Jakt nr 10: Premiär för hundjakten i södra Sverige

I dagarna landar Svensk Jakt nr 10/2023 i våra prenumeranters brevlådor. Där läser du bland annat om rådjursjakt med tax, test av skjutstöd, dovjakt, utbrottet av afrikansk svinpest utanför Fagersta och mycket mer.

För hundförarna i södra delarna av landet är den 1 oktober ett heligt datum – då inleds hundjakterna i de södra delarna av landet. I Svensk Jakt nummer 10/2023 har vår reporter Olle Olsson tagit rygg på några rådjursjägare i Åre kommun där det är gott om både rådjur och kronvilt.

Utbrottet av afrikansk svinpest har lagt en död hand över jakten i den smittade zonen. Svensk Jakt var på plats utanför Fagersta och träffade lokala jägare. ”Jakten blir värdelös”, sa lokala jägaren Leif Fogelberg.

Förra hösten besökte Svensk Jakts reporter Thomas B Andersson Håbo jaktvårdskrets utanför Uppsala där jägarna år efter år skjuter flest vildsvin per 1 000 hektar. Vad är egentligen hemligheten bakom den lyckade förvaltningen?

Vid liggande precisionsskytte kan ett benstöd – tvåfotingen som ofta säljs under namnet bipod – vara ett utmärkt hjälpmedel. Vi har testat benstöd förut, men de utvecklas stadigt och det har blivit dags för ett återbesök i kategorin.

I artikelserien om lodjuret har viltkännaren och illustratören Rolf Svensson kommit fram till kattdjurets utseende, fortplantning och födoval.

Med jakten som livsstil

Jakten, vildmarken och friheten förde Lisa och Mikael Pekkari till Parakka, en by i skogarna sydost om Kiruna. Där fann de sitt paradis på jorden – där jakten är en livsstil. Svensk Jakts Lars-Henrik Andersson har besökt dem. 

Här sköts de största kronhjortarna

År 2022 mätte Jägareförbundet in 156 troféer av kronhjort. 34 av dem fick guldmedalj. I Svensk Jakt nr 10/2023 kan du läsa hur det gick till när några av de allra största horntroféerna fälldes.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 10/2023.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev