I Sverige uppmärksammas Pressfrihetens dag bland annat av Pressbyrån och de tidningstitlar som säljs där, däribland Svensk Jakt.

I Sverige uppmärksammas Pressfrihetens dag bland annat av Pressbyrån och de tidningstitlar som säljs där, däribland Svensk Jakt.

Svensk Jakt firar Pressfrihetens dag

Idag, den 3 maj, firas Världsdagen för pressfrihet. Det firas i Sverige bland annat genom att Pressbyrån, i samarbete med Tidsam, säljer alla tidningar för halva priset under just denna dag.

Den 3 maj 1991 offentliggjordes den så kallade Windhoekdeklarationen, vars innebörd är att lyfta fram vikten av självständig och pluralistisk press. 1993 utropades dagen av FN:s generalförsamling till World Press Freedom Day, Pressfrihetens dag.

Dagen ska påminna världens regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefrihet, som är en av artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

I Sverige uppmärksammas Pressfrihetens dag bland annat av Pressbyrån och de tidningstitlar som säljs där, däribland Svensk Jakt. Den 3 maj säljs alla tidningar för halva priset i Pressbyrån, som ett sätt att inspirera till ökat tidningsläsande – och att samtidigt slå vakt om vikten av en fri och självständig press.

 

Sverige trea i världen

Varje år sammanställer pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser ett så kallat pressfrihetsindex, som visar läget för pressfriheten i världens länder. I 2019 års index ligger Sverige på tredje plats, bakom ettan Norge och tvåan Finland. I botten av listan, som innefattar 180 länder, återfinns Kina, Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan. Ryssland innehar plats 149.

Martin Källberg.

Martin Källberg. Foto: Jan Henricson

– Vi ser en ökad fientlighet mot medier och journalister över hela världen. Det fria ordet kommer alltid att vara ett hot mot auktoritära styren och det saknas inte exempel på politiker som öppet visar sitt förakt för journalister, medier och yttrandefrihet i allmänhet, säger Martin Källberg, chefredaktör på Svensk Jakt.

– Vi ser också exempel på hur auktoritära regimer försöker exportera ”sin version” av journalistik, vilket i praktiken är ett hot mot demokratin. Därför är det en självklarhet även för oss att uppmärksamma denna utveckling och på så vis försöka slå vakt om pressfrihet världen över.

 

Länk till Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2019

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev