Nu kommer Svensk Jakt nr 10 till prenumeranterna. Foto: Lars Nilsson

Svensk Jakt 10: Närkontakt med älg

I jaktårets cykler går vi nu in i andra perioden, då bland annat älgjakten i södra Sverige och löshundsjakten inleds i oktober.

Lars Nilsson Publicerad 23 september 2021 - 20:05

När nu Svensk Jakt nummer 10 landar i våra prenumeranters brevlådor står hundjakten i fokus. ”Nerför branten och mot svackan där Ulrik Saanum står syns de gråvita benen på en älgko som kommer med två kalvar i släptåg. De kommer snabbt. Kon passerar på knappt tio meters håll och efter följer de två kalvarna. Ulrik väljer snabbt ut den första av de två, fokuserar och följer med hårkorset…”
Klövviltsjakten utanför Rimforsa i Östergötlands län är minst sagt händelserik. Hela reportaget läser du i Svensk Jakts nya nummer.

 

För dig som gillar jaktvapen utlovar vi en högtidsstund. Vår reporter har tillsammans med Normas mångårige medarbetare Kenneth Skoglund tittar närmare på de många nya kulkalibrar som sett dagens ljus de senaste åren. Är det dags att byta eller duger de gamla populära kulkalibrarna lika bra? Svaret får du i tidningen.

Du kan även läsa hur Henrik Boman fällde både en kronhjort med en guldtrofé på 219,36 poäng – och en älgkviga på samma pass inom loppet av några sekunder! Hela listan på de största krontroféerna hittar du i magasinet.

 

Svensk Jakts reportrar Jan Henricson och Marie Gadolin har granskat det nya teoriprovet för jägarexamen som enligt många upplevs för svårt. Jämfört med det tidigare provet där andelen godkända prov var 71 procent har hittills 51 procent klarat det nya digitala provet. Läs mer om granskningen på nyhetssidorna i tidningen och på Svenskjakt.se.

”Äntligen föll första fågeln” är ett jaktreportage med relativt nyblivna jägaren Christian Larsson (som du kanske känner igen från Redskapsboden). Förra hösten tog han över norrrbottenspetsen Tintin och Svensk Jakt följde med på trädskällarjakt där första fågeln föll – för både hund och husse.

 

I ”En bortglömd skatt” kan du läsa mer om jakten på morkulla som ute i Europa högaktas av jägarna. I Sverige är det dock få som lockas av den svårskjutna fågeln.

Säkra kulskott på viltet uppskattar många jägare och där kan ett stabilt skjutstöd vara en väg framåt. I Svensk Jakt nummer 10 testar Ulf Lindroth sex tripoder där skillnaderna – och även prislappen – är stora.

I artikelserien Dovviltets år har jägaren, viltkännaren och illustratören Rolf Svensson hunnit fram till ”Spår och spårtecken” där han med sedvanligt vackra illustrationer guidar dig till att känna igen dovviltets förehavanden i skog och mark.

 

I ”Viltet efter skottet” får du matnyttiga steg hur man på bästa sätt packar viltköttet efter styckning– steg för steg.

Jägarens två bästa vänner är förutom vapnet jakthunden och kniven. I artikelserien ”Jaktkniven” berättar vi om knivstålet och rätt skärpa för jaktens olika kniviga utmaningar. Vi har också pratat med ett antal hundförare som berättar om hunden de aldrig glömmer:

”Jag har hållit på med taxar i hela mitt liv – om någon skulle ta blodprov på mig skulle nog taxblod komma ur ådrorna,” säger Christin Knudsen som berättar om sin favorithund Prim.

 

I Repskapsboden kan du lära dig att med enkla medel till låg kostnad bygga en bärbar jägarsits som kan förbättra komforten på passet.

Järpen – som pryder omslaget på magasinet – får vi lära känna lite bättre i både Ögonblicket och Naturligt vis. En märklig fågel som dessutom kan lockas till jägare med hjälp av en enkel och billig lockpipa.

 

I vår Vapen & skytteavdelning går Ulf Lindroth igenom orsakerna till att börja ladda själv – en intressant hobby inom jakthobbyn. Han granskar även Tikkas nya studsare Tx3 Varmint Hunter.

Detta och mycket, mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 10/2021.

 

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev