Inte bara kaniner kan smittas av det nya gulsotsviruset. Det orsakar också sjukdom hos vissa hararter i södra Europa. Foto: Martin Källberg

Den nya varianten av kaningulsot har funnits i Sverige sedan 2013. Foto: Martin Källberg

SVA rapporterar om den nya kaningulsoten

En ny variant av kaningulsot har på senare år drabbat både vilda och tama kaniner. Sjukdomen har troligen funnits i Sverige sedan år 2013 skriver SVA i en rapport till Naturvårdsverket.

Kaningulsot är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom orsakad av ett virus som heter rabbit haemorrhagic disease virus, förkortat RHDV, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Under 2015 fick SVA in en ökad mängd rapporter om sjuka och döda vildkaniner och 2016 fastställdes även kaningulsot som dödsorsak hos tamkaniner som var vaccinerade mot sjukdomen.

 

Ny variant av sjukdomen

Man misstänkte att Sverige hade nåtts av den nya varianten av kaningulsot som kallades RHDV2.

SVA fick med stöd från Naturvårdsverket möjlighet att utreda eventuell spridning av RHDV2 i Sverige.

Analyserna under 2015-2016 visade att den nya virusvarianten låg bakom den omfattande dödlighet som drabbade vilda och tama kaniner. Viruset påvisades också för första gången någonsin hos skogshare, i två döda djur från Hallands Väderö.

 

De första kända fallen kunde dateras till 2013.

– Vi vet inte hur RHDV2 kom till Sverige. De stammar vi hittat skiljer sig åt, vilket talar för att viruset kan ha introducerats till Sverige mer än en gång. En annan möjlighet är att RHDV2-viruset genomgått snabba förändringar här i Sverige.

– Kaniner som smittas av klassisk kaningulsot i tidig ålder (upp till åtta veckor) blir immuna mot sjukdomen. RHDV2 slår däremot lika hårt mot unga som mot vuxna kaniner. Det kan försämra möjligheterna för kaninpopulationen att återhämta sig efter ett utbrott, säger Aleksija Neimanis, forskare vid SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev