Finlands viltcentral kräver att finska jägare som fäller bland annat ett rådjur omgående lämnar en rapport om saken. Foto: Marie Gadolin, Kjell-Erik Moseid och Mostphotos.

Strikta krav på rapport om avskjutning

Premium

Finlands viltcentral ställer hårda krav på de finska jägarna att rapportera fällda villebråd. Det gäller ett antal arter som till detta jaktår utvidgats med ytterligare några.

I det fall en finsk jägare fäller ett rådjur eller vildsvin på sina marker måste fällningen, som man kallar det i grannlandet, rapporteras till viltcentralen inom sju dygn efter jakten, skriver finska Jägaren.

Rapporten lämnas smidigast på den datoriserade tjänsten Oma riista, men det finns också blankett att fylla i och skicka med posten.

 

Många arter

Utöver rådjur och vildsvin ska följande arter rapporteras: iller, sädgås, bläsand, stjärtand, årta, skedand, vigg, ejder, alfågel, storskrake, sothöna, brunand och småskrake.

Finnarna är noga med sin rapportering för jägaren ska också ange datum för fällningen, kommun, namn och jägarnummer. För vildsvin och rådjur även kön och för vildsvin ska koordinater åtfölja.

 

Bättre underlag

Syftet med den snabba och noggranna rapporteringen är att få exaktare data om dessa arter för att kunna bedöma jaktens hållbarhet, skriver Jägaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev