Polisen har lagt stora resurser på att bevaka den pågående vargjakten i Värmland. När en varg fälldes under söndagen var polis snabbt på skottplatsen. Foto: Boo Westlund

Strikt kontrollerad vargjakt i Värmland

Premium

Polisen har varit mycket aktiv under den pågående licensjakten på varg i Värmland. Patrullbilar har funnits i jaktområdet från jaktstarten den 2 januari för att övervaka jakten och jägarna.

Licenser, nykterhet, fordon, utrustning, vapnets förvaring under transport och även jakträttsbevis har kontrollerats av polisen. Jägare med hundar har varit särskilt intressanta.

– Jag har stoppats för grundlig poliskontroll vid tre tillfällen. Det är klart att polisen har rätt att kontrollera oss jägare, men det har påverkat jakten. Varje kontroll har tagit ungefär en halvtimme, säger en hundförare.

 

Första vargen fälld i Värmland

Uttalad strategi

Under inledningen den 2 januari fanns flera polispatruller i området. De ingick i en i förväg planerad insats om särskild tillsyn under vargjakten, tillsammans med länsstyrelsens personal. Polispatrullerna stannade vid samlingspunkter, gjorde kontroller och åkte under pågående jakt längs skogsbilvägar som i flera fall också utgjorde passlinjer med utställda skyttar. Varje dag har det enligt jägarna i området funnits patrullbilar på plats i Glaskogen.

Under de nio första jaktdagarna har också andra jägare inom jaktområdet fått besök av polisen.

– När vi inte hade några vargspår passade jag på att släppa stövaren på ett rävspår. Det dröjde inte länge innan en polispatrull kom och ställde frågor. De undrade vad jag höll på med och vad jag jagade, säger jägaren.

 

Polisens närvaro ska garantera en bra och säker jakt, enligt insatschefen Mikael Darfors.

Snabbt på plats

Under söndagen sköts den första vargen i södra delen av jaktområdet i Stora Bör. Länsstyrelsen kontaktades för att besiktiga djuret, och några minuter efter att länsstyrelsens personal kom till skottplatsen dök också en polispatrull upp.

Poliserna förklarade att de var där för att garantera länsstyrelsens och jägarnas säkerhet under jakten.

I övrigt låg det största intresset på en annan jakt inom jaktområdet.

Polisen ställde frågan direkt till jaktledaren på platsen.

 

• Vi har fått uppgifter om en annan pågående jakt på varg inom området längre österut. Det finns Trackerpositioner som visar att det jagas där. Vad vet ni om det, och vem jagar där?

Jaktledaren förklarade att det kunde handla om en rävjakt, för inom hans område pågick ingen annan vargjakt med hund. Vilket samtidigt inte hindrar andra jägare med jakträtt från att jaga varg.

 

Alla med jakträtt

Vargjakten inom Stora Bör har inte organiserats som en gemensamhetsjakt. Risken för smittspridning i samband med jakt ledde till beslut om att respektive jaktlag tar ansvar för sitt eget område, men håller samtidigt varandra informerade om spår och pågående jakt.

Flera ansvariga jaktledare har berättat för Svensk Jakt att polisens närvaro har upplevts som ett störande moment. Jägare har vittnat om att polisinsatsen tagit allt för stora proportioner med ständig närvaro under nio dagar i följd.

 

Länsstyrelsens besiktning av den skjutna vargen övervakades av polisen. Foto: Boo Westlund

En allmän uppfattning bland hundförarna är också att polisen har tillgång till jägarnas gps-positioner på hundar och jägare.

Mikael Darfors, polisinsatschef med ansvar för insatsen under licensjakten, hävdar att polisen inte varit på plats alla dagar.

– Nej, det har vi inte varit. Det är i så fall ett lokalt initiativ i polisområde Arvika, men det är inget jag känner till, säger Mikael Darfors.

Målsättningen med polisinsatsen har varit att övervaka och kontrollera jägarna, men också att förhindra aktivister från att sabotera jakten.

– Vi är i det här fallet till för jägarna, för att jakten ska kunna genomföras på ett bra och säkert sätt. Vi har pratat mycket om att vi inte ska störa under pågående jakt och att vi vill ha en bra kommunikation med de som jagar, och det tycker jag också att vi har haft, säger Mikael Darfors.

 

Laglydiga jägare

Efter en rad insatser och kontroller har han också bilden klar för sig.

– Jägarna har skött sig exemplariskt, säger Mikael Darfors.

Samtidigt betonar han att jägare måste acceptera att bli kontrollerade. Jakt på stora rovdjur och vargjakt är speciellt, med ett stort intresse från allmänhet och media.

Jägarnas misstankar om att polisen följer dem och de hundar som nyttjas under jakten genom tillgång till gps-utrustningen avfärdar Mikael Darfors.

– Vi har ingen info från Tracker eller liknande, och vi är väldigt måna om att jägarna inte ska känna ett obehag eller känna sig kränkta av vår närvaro. Vi vill ha bra kontakt med jägarna, säger Mikael Darfors.

 

Hårdare bevakning

I en jämförelse med andra län med pågående licensjakt på varg har polisen i Värmland, i samarbete med länsstyrelsen, valt en mer aktiv strategi. Förutom kontroller och övervakning ska polisen även närvara vid besiktning av skjutna vargar.

– Det kan vara nödvändigt, om inte annat för att upplysa människor om att hålla avstånd så att länsstyrelsens personal kan göra sitt jobb utan risk för att smittas, säger Mikael Darfors.

 

Strikt kontrollerad jakt. Foto: Boo Westlund

Olika roller

Maria Falkevik.

Svensk Jakt har sökt Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland, för en kommentar utan att lyckas. På länsstyrelsens Facebooksida skriver Falkevik under eftermiddagen, efter att Svensk Jakt ställt frågor till polis och naturbevakare, ett förtydligande om polisens närvaro.

”Licensjakten är en strikt kontrollerad jakt. Dels bedriver vi från Länsstyrelsen tillsyn före, under och efter jakten och kontrollerar noga fällda djur, skottplats och eftersök. Vi samverkar med polisen när det gäller tillsyn i jakt- och artskyddssammanhang eftersom vi har lite olika roller. I samband med vargjakten har vi en gemensam tillsynsinsats, som innebär att polis kan finnas på plats i jaktområdet och vid besiktningar. Detta är även för jägarnas egen trygghet”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev